Отварят контролната зала на АЕЦ Чернобил за туристи

Отчуждената зона на АЕЦ Чернобил се превърна в туристическа атракция (снимка: CCO Public Domain)

Украйна ще позволи на туристи да посещават контролната зала на реактора в АЕЦ Чернобил – мястото, където са вземани решенията, които в крайна сметка доведоха до аварията през април 1986 г..

Нивото на радиация в залата може да бъде 40 хиляди пъти по-високо от нормалното и затова туристите, които искат да посетят контролния център, ще направят това на свой собствен риск, съобщи немската информационна агенция Ruptly.

Разбира се, предвидени са мерки за безопасност – според правилата за посещение на залата, всеки, който влезе в нея, ще бъде задължен да носи костюм със защитен екран, каска, маска и ботуши.

Посетителите ще бъдат тествани два пъти за радиация след посещенията, продължителността на които няма да надвишава пет минути.

По груби оценки, само през 2019 г. около 85 хиляди туристи са посетили отчуждената зона на АЕЦ Чернобил, при средна цена за еднодневна обиколка около 100 долара на човек.

Коментари по темата: „Отварят контролната зала на АЕЦ Чернобил за туристи”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Гама лъчението не играе никаква роля в ситуацията с Чернобил. Изключвам непосредствената близост до реактора /слонския крак и местата с натрупвания които гайгера отчита.

    Кратко живущите елементи, продукти на ядреното делене, могат да бъдат предмет на отделна тема, тъй като те са 3-5% от общата маса в ядрена реакция.

    Така, че спри да размятваш тези показания дето били колкото в среден град, а виж какво ще ти обясня.

    Опасното на околностите както и това което беше много опасно 86-та за почти половин Европа е прахта от ядрено гориво и непосредственото попадане на чатица/и в организма.

    И по-точно (след разговор с инженер енергетик стигнал до ДИБ – дежурен инженер на блок в АЕЦ) , Чернобилският реактор е съразмерен с нашите хилядници, които поемат 163 касети с по 490 кг уран нетно. Това закръглява на 80 тона уран в реактора. Ако си спомним видеозаписите от реактора след аварията, ще си спомним, че горната половина и част от едната страна липсваха. Което идва да рече, че някъде между 30 и 50 тона уран също са издухани в атмосферата. На колко високо, какви течения ги хващат, къде колко пада, как се разпределя по земята и във водите- сложна работа. Но:

    Прахта разнесена на големи площи (т.е. при определена разреденост) не се отчита от Гайгера като плашеща гама доза и на много места дори и в близост до Чернобил е така. И затова на много места нещата изглеждат песен.

    А разпределнието на прахта най-грубо можем да си го представим като си спомним как изглежда след лека снежна буря. На места има натрупвания, на места е голо. Съответно където има натрупване на прах ще има по-плашещи дози, но ще има много места дето изглеждат ОК.

    Което обаче не значи, че няма ядрени частици. Съответо без значение откъде са дошли, опасноста от тях идва, че попаднали в организма те излъчват алфа и бета лъчение. За гама лъчение на микроскопична частица няма да говорим. Алфа лъчението е голямата опасност, защото то представлява поток от двойно йонизирани хелиеви атоми. Т.е. хелиеви ядра (два протона и два неутрона) без електрони.

    Съответно ВСЯКО хелиево ядро, ще отнема по два електрона от околните клетки на организма в който е попаднал. Във времето такава частица ще излъчи милиарди или трилиони такива хелиеви ядра, превръщайки околните клетки в йонизирана маса, която умира или мутира.

    Аз лично съм присъствал на изложба след 90-те, за пораженията от Чернобил на която имаше (може би десетки) копия на ренгенови снимки на пациенти снимани по най-различни поводи, където се виждат петна на снимката. Като първо са ги смятали за грешка при промиването, дефект на фото-хартията (или винила ако трябва да сме супер точни) и пр. и повтаряли сниката докато стигнали до извода, че са точно частици ядрено гориво, попаднали в хора.

    Затова живота в околностите е рулетка, дали ще си хванеш уранче, къде ще попадне, ще заседне ли и др ? И съответно което казах, че разбутването на слоевете почва от 86-та крие рискове, точно колкото времето през 86-та

    Искай си евтина енергия колкото искаш, но ние от дружбата с Росатом далеч не сме с най-евтина енергия, дори сравнени с държави в които няма ядрени ценрали. Говоря за базова цена преди надбавките.

    И между другото всяка година нашите два хилядника изхвърлят средно 45 тона отработено гориво, за чието обратно изкупуване ни искат по хиляда и нещо лв. на кило.

  2. ..

    Веднага се вижда колко разбираш, фъфляк 😀

    Периодът на полуразпад е важен точно защото определя колко радиация се отделя.

    Йод-131 има период на полуразпад от 8 дни. Това означава, че на всеки 8 дни количеството Йод-131 намалява наполовина. За 1 година намалява 2^45 пъти (това е 2^45).
    И точно заради бързия разпад, отделя огромно количество неутрони и гама лъчи.

    Елементите с период на полуразпад от столетия и хилядолетия, излъчват хиляди до стотици хиляди пъти по-малко радиация.

    Алфа и бета частиците не могат да проникнат през кожата, и нямат енергията да йонизират. Недей да разпространяваш евтини и лесно проверими лъжи.

    Йонизираща а радиация са гама лъчите, както и горният спектър на ултравиолетовите лъчи на електромагнитния спектър.

    Слънчевите лъчи същата радиация, не малка част от спектъра е йонизираща. Все пак източникът на това лъчение е термоядрен синтез. А, озоновият слой спира само част от опасните лъчи.

    Но, всяка година всичките тичате на море, нали?

    Та, фактите говорят сами – живот около Чернобил има, радиацията от слонската стъпка е достатъчно малка, за да ходят да я изследват с обикновено защитно облекло (не тежките специализирани костюми).

    Туристи с гайгерови броячи показват, че в района на Чернобил радиацията е горе-долу колкото в центъра на голям град.

    А, относно неодима – ми, като могат, да го бяха сменили, вместо да тровят земята. Но, ще им падне ефективността и ще станат още по-лош енергоизточник.

    Също така, предлагам да зарежеш опорните точки. Разбрахме, че енергийното лоби ти промива мозъка.

    Аз, за разлика от теб, искам евтина енергия, не безкрайни вятърни мелници и панели контролирани от частни, алчни корпорации, които “балансират” нестабилността на ВЕИ с ТЕЦ на газ и въглища, а ние да плащаме по 2лв/кВтч.

    Немците в момента плащат €0,30/кВтч, при 36-44% ВЕИ. Пораженията върху птици и животни няма да споменаваме.

  3. Фофу

    А смешника дето се списва с две до три точки още по голям експерт.

    И захапал тия токсични отпадъци от неодимите и тая химия, която се излива в реките за производство на слънчеви панели, та пускане няма. И все пак къде е това, освен, че заработваш, като списвач на Росатом.

    Да не говорим, че неодимите, съответно ветрогенераторите, могат да бъдат избегнати във ВЕИ-тата.

    А точно защото знам, какво е период на полуразпад, знам че вие дето говорите за намаляло ниво и едва ли, че вече е готово пак да се живее сте неграмотници, смешници или списвачи на Росатом. Демек страшно нема, строите тия атомни централи както ви дойде.

    Говорим за период на полуразпад стотици хиляди години. Научно доказано. Няма измислени от пропагандата филми на НГ, няма пет лева.

    А освен гама радиация, да ти обясня, че има още два вида, алфа и бета. И ако прочетеш малко за тях, ще разбереш, че и двете нямат далечен обсег на действие, но в близист нанасят тежки йонизационни поражения. Попаднали в организма умъртвяват или мутират всичко около тях.

    А точно в тези райони е най-вероятно някой чрез хранене, вода или дихателно да поеме радиоактивен прах. Затова казах, че прахта от онова време може да покрита, но никой не знае, къде, на колко е дъпбоко, какво може да предизвика да бъде разкопана и разнесена от вятъра, кога ще се стече във водоизточниците и т.н.

    А за карадеца дето вика дръжте крадеца, го знаем и поне аз помня 86-та когато изкарваха едни ерудити от БАН да ни разказват, че радиоактивната обстановка е в нормите. Добре, че беше Свободна Европа, макар и разбира се нелегална. А другарчетата поръчваха храна от Австралия.

    Стотици милиони хора от Източна Европа бяха оставени НА ПРОИЗВОЛА, макар, че най-елементарно можеха да кажат да не се събира тревата за животните или да не ядем листните салати.

    За да не обидим цовецкия атом и партията.

  4. ..

    фъфлякът винаги е изключително добре запознат с всичко. Само основни научни факти му се губят на 100%.

    Например, трябва да научи що е то период на полуразпад и защо радиацията намалява с времето по естествен път, за разлика от например токсичкните блата, които са резултат от извличането на Неодим за магнитите на ветрогенератори (и не само); или химията, която се излива в реките за производство на слънчеви панели.

    Също така трябва да научи, че Гама лъченията минават през всичко, т.е. няма как почвата на 1-2м под земята да е силно радиоактивна, без това да се отчете ясно на повърхността.

    Не на последно място, филмът на NatGeo е 18г след аварията, но оттогава са минали още 15г. Съответно, радиацията е още по-малко, отколкото тогава.

    Относно обвиненията на фъфляка по модел на западната пропаганда, мога само едно да кажа:

    Крадецът вика дръжте крадеца.

  5. Фофу

    Лека грешка в изказа:

    “… това, че на някой места има радиация …” – исках да кажа – НЯМА .

  6. Фофу

    Ей, след 33 год някои пак легнаха с гърди да защитават руският атом и РосАтом.

    Ами че то ползено било даже. През 2002 г. показаха филм, че даже е полезно да се живее там. Не сте ли го гледали ?? Хайде другари поемайте и купувайте земя и се заселвайте в тези райони. Гъмжи от дивеч и риба – това за любителите ловци и риболовци.

    Дорде изпиеш едно кафе на брега на реката и си измъкнал два двуглави сома.

    Смешковци, това, че на някой места има радиация е само резултат на това, че има 33 годишно покритие с почва (т.е. мъртва маса компостирала с времето). Но ако решиш и една казма да обърнеш било за цветя или зеленчуци, ще цъфнеш и ще вържеш даже.

    И ако трябва да сме съвсем точни – не е невъзможно да се живее. Има стари хора отказали да се изселят и са още там. Но аз това не мога да го нарека човешки живот. Ако на някой му харесва да ходи там. Аз моята държава (и в частност моя двор на село) не искам да рискувам.

    Тоя с мръсното производство на ВЕИ, какво да се коментира. Трол добре платен от Росатом.

  7. ха

    За района около електроцентралата съм чувал, че още на времето руснаците са буквално изкопали огромно количество земна маса и са я заменили с нова не радиоактивна. Затова там е толкова ниска радиацията.
    Иначе радиацията не е никак намалява много. Например пътищата са сравнително безопасни, защото дъждът е отмил радиоактивния прах, но не и тревата около тях. Това, че кипи живот само показва, че радиацията не е толкова смъртоносна както се е предполагало. Но мутациите при животните са налице. Както и огромната доза радиация в труповете на умрелите вече животни.

  8. Anonymous

    До втория анонимник:

    Този, който не може да мисли, определено си ти.

    Твърденията за недостъпност бяха за целия регион, радиус от 100км.

    Но, още 2004г NatGeo направиха филм, в който показаха, че горите около централата са пълни с живот – сърни, вълци, диви свине …

    А, в тубата има достатъчно кадри на хора в непосредствена близост до централата без никакво защитно облекло, най-често демонстриращи с гайгеров брояч умерените нива на радиация.

    Единствено при слонската стъпка се ходи със защитен костюм, но и там радиацията вече в далеч от смъртоносните нива от преди 30 години.

    Та, такива ми ти работи – жалки, тесногръди и алчни боклуци не спряха да лъжат относно и преекспонират опасностите от аварии в АЕЦ, защото искат контрол над енергийните източници.

    В същото време знаят, че никой няма да се довери на алчния частник да управлява АЕЦ, особено след Фукушима, където пълна отговорност носи частната фирма оператор на обекта, защото не заля навреме реакторите и ги остави да се разтопят.

    Затова, честито да ви е с ВЕИ, които са пълно малоумие във всяко едно отношение:
    – скъпи и изключително мръсни за изработка и изграждане
    – заемащи огромни площи
    – пречещи на миграционните животни да се придвижват
    – унищожаващи стотици хиляди птици и прилепи ежегодно (ветрогенераторите)
    – силно зависими от природата и метеорологичните условия – вятър, слънце – което ги прави силно ненадеждни.
    – изключително проблемни за интеграция в големите енергийни гридове заради нужда от синхронизация на фази, честоти, напрежения и прочее.
    – създаващи нужда от резервни източници, т.е. ТЕЦ. Примерът с Германия е, че ползват ТЕЦ повече от всякога.

    Въобще, ВЕИ се оказаха възможно най-лошия избор за развитие на енергийната инфраструктура, а петролното/газово/въглищно лоби ни е благодарно, защото те са резервния вариант и продават повече газ и въглища от всякога.

    Фракингът в САЩ унищожава природата супер агресивно, но … ВЕИ!!

    Само защото няколко боклука излъгаха за опасностите от АЕЦ …

  9. Az

    Това го кажи на жителите на Хирошима и Нагасаки, „умнико”!

  10. Anonymous

    До: Anonymous
    09/10/2019 13:35

    Май някой грам не може да мисли, за да напише тази глупост. Влезни там за само 10 минути без защитен костюм и ще си говорим пак след няколко седмици.

  11. Anonymous

    Какво стана с хилядите години на недостъпност заради висока радиация?!

    33 години от аварията радиацията е далеч под опасните нива.

    Май някои яко преекспонират пораженията от аварията.

Коментар