Samsung ще строи плаваща АЕЦ заедно с датчани

Реакторите на Seaborg генерират електричество без да отделят въглероден диоксид
(снимка: Seaborg)

Корейският технологичен гигант Samsung се занимава не само с електроника, но и с други, не по-малко сериозни проекти. Подразделението Samsung Heavy Industries възнамерява да построи плаваща ядрена електроцентрала край бреговете на Корея. Предполага се, че в проекта ще участва и датската компания Seaborg.

Samsung вече е подписала меморандум за намерения със Seaborg – известен разработчик на компактни реактори с разтопени соли (CMSR) – за изграждане на плаваща ядрена електроцентрала с използване на авангардната технология.

Реакторите CSMR могат да генерират електричество сравнително ефективно, без да отделят въглероден диоксид. Те са много по-компактни от класическите ядрени реактори и са приложими във всякакви проекти, които изискват сравнително по-малко количество енергия. В същото време такива станции са много стабилни.

Още тази година Samsung Heavy Industries планира да разработи, заедно с Seaborg, плаваща атомна електроцентрала с мощност до 800 MW. Електричеството, генерирано от такива станции, се счита за оптимален източник на енергия при производството на водород и амоняк.

„Очакваме комерсиализацията на офшорни атомни електроцентрали да бъде ускорена чрез технологично сътрудничество със Samsung Heavy Industries, която е глобална корабостроителна компания”, казват от Seaborg пред Business Korea.

Според представители на Samsung, в близко бъдеще компанията ще се съсредоточи върху разработването на иновативни продукти, базирани на „безвъглеродни” технологии – от възобновяема до ядрена енергия. В началото на тази година президентът на Република Корея Мун Дже-Ин заяви, че атомните електроцентрали ще останат основният източник на енергия в страната през следващите 60 години.

Коментар