Южна Корея залага на атомната енергия за 60 години напред

Атомната енергия ще продължи да захранва икономиката на Южна Корея още 60 години
(снимка: CC0 Public Domain)

Атомните електроцентрали ще бъдат основният източник на електроенергия в Южна Корея през следващите 60 години, заяви президентът на страната, цитиран от местните медии.

Въпреки че Южна Корея се надява в крайна сметка да се отърве изцяло от атомните електроцентрали, президентът Мун Дже-Ин увери, че ядрената енергия ще остане основният източник на енергия за страната през следващите 60 години.

На фона на зелените инициативи, Южна Корея продължава да строи все повече и повече реактори, отбелязва The ​​Korea Times. Но строителството на Шин-Ханул №1 и №2, както и на Шин-Кори №5 и №6 беше отложено, поради проверки на системите за безопасност и по други причини.

Според Мун Дже-Ин, политиката на Южна Корея в енергийния преход включва постепенно спиране на строителството на нови атомни електроцентрали и налагане на забрана за удължаване на живота на старите АЕЦ след 2084 г.

Междувременно президентът призова „да се положат всички усилия, за да се гарантира безопасността на атомните електроцентрали, като същевременно се поддържа правилното им функциониране”.

Схемата за постепенно извеждане от експлоатация на ядрената енергетика предвижда намаляване на броя на атомните електроцентрали до 17 към 2034 г. – от 24 работещи в момента. До 2030 г. правителството на Южна Корея планира да намали дела на ядрената енергия до 23,9% от около 30% миналата година. През същия период използването на възобновяема енергия трябва да се увеличи до 20% – от 6,6% днес.

В началото на февруари Европейската комисия реши временно да счита ядрената и газовата енергия за „зелени”, на фона на рязкото поскъпване на електроенергията за бита и промишлеността.

Коментар