Потвърдиха унищожението на най-големия самолет в света

Ан-225 е самолет-гигант с размах на крилата от 88 м и максимално излитащо тегло 640 000 кг
(снимка: Антонов)

Най-големият самолет в света, Ан-225 Мрия, е бил унищожен по време на боевете в Украйна, съобщи украинското издание на Forbes, позовавайки се министъра на външните работи на страната Дмитро Кулеба и сателитни снимки, публикувани в интернет.

Ан-225 Мрия е гигантски реактивен товарен самолет, построен от Конструкторското бюро Антонов в едновремешния Съветски съюз като помощен самолет за опитите на СССР да създаде свои орбитални апарати от клас Буран като отговор на космическата совалка на НАСА. Базиран на Антонов Ан124, моделът Ан-225 е проектиран да носи ракетния ускорител за Буран и самата орбитална машина.

Ан-225 е самолет-гигант с размах на крилата от 88 метра и максимално излитащо тегло от 640 000 кг. Това го прави най-тежкия самолет, създаван някога, с най-големия размах на крилата измежду всички самолети, които са в експлоатация. Той държи рекорда за най-голям единичен товар, най-голям търговски полезен товар и най-голям абсолютен и военен товар.

Самолетът е в експлоатация от 1988 г. От този модел е построен само един Ан-225. Въпреки започване на работата по втори такъв апарат, разпадането на Съветския съюз слага край на проектите по подобни мега-самолети и финансирането за тях.

Мрия неведнъж е бил водещата атракция по авиационни изложения. На летищата, на които каца за първи път, обичайно е посрещан от огромни тълпи зрители, търсещи шанс да видят с очите си мега-самолета.

При избухването на конфликта между Украйна и Русия Ан-225 беше на летище Гостомел, което беше атакувано на 24 февруари 2022 г. Оттогава насам имаше някои съобщения, че самолетът е бил унищожен, но те останаха непотвърдени. Днес обаче украинското правителство потвърди новината. Сателитни изображения доказват, че гигантският самолет вече не съществува.

В прессъобщение държавната група „Укроборонпром” декларира, че Ан-225 ще бъде възстановен – работа, която ще отнеме около пет години – и че Русия ще трябва да поеме сметката, която се оценява на 3 милиарда долара.

Коментари по темата: „Потвърдиха унищожението на най-големия самолет в света”

добавете коментар...

  1. Фофуфен

    Унищожен е от украинците за да не падне в ръцете на руснаците.

  2. Фофу

    хаха Целта на братушките ти може да е била точно това.

  3. хаха

    За какво да възстановяват стар руски самолет? Да си вземат чисто нов от САЩ за атракция и хвалене.

Коментар