Украйна иска да строи втори Ан-225 Мрия

Ан-225 е проектиран между 1984 и 1988 г. като транспортен самолет за Буран
(снимка: Антонов)

Украйна търси чуждестранни инвеститори, за да завърши сглобяването на втори Ан-225 МРИЯ, най-големият самолет, строен някога в историята на авиацията.

Според публикация на „Киевска поща”, генералният директор Юрий Хусиев от UkrOboronProm, конгломерат от украински държавни компании, е заявил, че „в момента се провеждат активни разговори с няколко държави относно развитието на украинския самолетен парк”.

Една от страните, с които ще бъдат проведени консултации, е Индия. Украинската държавна компания ще участва в отбранително изложение през февруари в Бангалор.

Надеждата на Хусиев обаче е в посока, обратна на посочената от Александър Донец – главен изпълнителен директор на Антонов, който смята изграждането на втори Мрия за непрактично поради разходите, оценени на близо 1 милиард долара.

Според Донец, необходимо е да се преработят няколко части от шестмоторния самолет, за да може той да се адаптира към настоящите условия.

Ан-225 е проектиран между 1984 и 1988 г., за да служи като транспортен самолет за Буран, съветската космическа совалка. След края на комунизма в страната единственият самолет от този вид служеше за извършване на специални полети за превоз на товари от типа на огромни генератори.

Сглобяването на втория самолет Мрия беше спряно през 1994 г. и частично възобновено през 2009 г., достигайки около 70% от работата. Оттогава самолетът е паркиран пред главния хангар на Антонов в Киев.

Мега-машината е способна да превозва над 250 тона товар, но поради огромния ѝ размер и тегло едва около 35% от летищата в света не могат да приемат украинския гигант.

Коментари по темата: „Украйна иска да строи втори Ан-225 Мрия”

добавете коментар...

  1. иво

    те 2014 си разсипаха авиоиндустрията с прословутия си национализъм сега ще гонят дивото. Вярно завода е там но 49% от самолета не е украински, тоест от някъде от бившите републики се е диставяло нещо

  2. Anonymous

    Един умен човек

  3. Аз

    ***
    Първо, не е имало никога комунизъм в Съветския съюз, че да свърши!
    Второто, 35% от летищата могат да го приемат, а не обратното…

Коментар