Скок на обявите за работа през януари

На ИТ сектора се падат 13% от всички обяви за работа през януари 2021 г.
(снимка: CC0 Public Domain)

Януари приключи със значително увеличение на предложенията за работа, показва анализ на JobTiger. След като последните три месеца на 2020 г. бяха белязани от траен сериозен спад, в началото на 2021-а се наблюдава бързо възстановяване на всички сектори.

Общият брой на обявите за работа у нас през януари е нараснал с цели 63% спрямо предходния месец декември, сочи анализът. С отминаването на коледните и новогодишните празници и наличието на повече информация относно прилагането на противоепидемични мерки в страната, се наблюдава увеличаване и на броя, и на разнообразието на предлаганите работни позиции.

Във всички отрасли се отчита двуцифрен процентен ръст на публикуваните обяви. При най-засегнатия от пандемията сектор „Хотелиерство и ресторантьорство” нарастването е двойно, с цели 99% спрямо декември 2020 г. Следващите отрасли с най-голям ръст са „Строителство” (85%), „Маркетинг и реклама” (76%), „Търговия и продажби” (73%) и „Производство” (65%).

При останалите сектори увеличението на публикуваните предложения за работа е съответно: „Административни дейности$ – 64%, „Здравеопазване и фармация” – 61%, „Счетоводство, одит и финанси” – 61%, „Логистика и транспорт” – 51%, „ИТ” – 28%.

При  разпределението на обявите по сектори с най-голям дял продължава да е „Търговия и продажби” (22%), следван от  „Производство” (17%) и „ИТ” (13%)

Във водещите областни градове ръстът на обявите е с повече от 50%. В София покачването е 58%, в Пловдив – 66%, във Варна – 79%, в Бургас – 71%, в Русе – 65% и в Стара Загора – 77%.

Дяловото разпределение на предложенията за работа във водещите областни градове се запазва както в предходните месеци. Общият брой на обявите от тези градове се равнява на 73% от предложенията в цялата страна.

Експертите от JobTiger очакват и през следващите месеци броят на обявите, публикувани във водещите сайтове за търсене и предлагане на работа у нас, да нараства.

Коментар