София може да спести милиарди, ако въздухът е чист

Всички граждани могат да допринесат за свързването на зелените концепции и дигиталните решения, посочи Саша Безуханова, основател и председател на борда на MOVE.BG
(снимка: United Partners)

Ако замърсяването на въздуха в столицата намалява с 4% на годишна база, това може да доведе до спестявания в размер на 7,33 млрд. лева в периода 2020-2024 г., сочат резултатите от проучване „Въздействие на замърсяването на въздуха върху кариерните решения на висококвалифицираните работници в София”, направено от Deloitte по поръчка на Clean Air Fund.

По-силното замърсяване на въздуха оказва отрицателно въздействие върху предлагането на трудова дейност, като намалява броя на отработените часове и допринася за отсъствията от работа, според проучването. Данните могат да помогнат за по-лесно изготвяне на план за подобряване на качеството на въздуха в столицата, отбеляза Агата Де Ру от Clean Air Fund.

Връзката между зелените концепции и нужди и дигиталните решения е едно от полетата, към които всички граждани на страната могат да допринесат, посочи Саша Безуханова, основател и председател на борда на MOVE.BG.

Един от източниците на замърсяване на въздуха са и необлагородените междублокови пространства, върху които Столична община е започнала работа в края на 2020 г., каза Теодора Полимерова, директор на дирекция „Климат, енергия и въздух” към СО.

Проучването послужи като отправна точка на деветте отбора, които взеха участие в хакатона „Подобряване на качеството на въздуха в България”. В рамките на четири часа те работиха върху идеи, които да помогнат на общини, компании и граждани в страната да подобрят качеството на въздуха.

Сред интересните предложения са такива, свързани с изграждането на зелени покриви, както и приложение, което събира данните за качество на въздуха и натовареност на трафика от самите потребители и показва състоянието на определен район в града или страната.

Коментари по темата: „София може да спести милиарди, ако въздухът е чист”

добавете коментар...

  1. Еко активист

    Спиране на всякакви превозни средства. Ходене пеш, еко транспорт само с каруци с магарета и коне, които ще произвеждат екологичен тор. Велосипеди и тротинетки крачни. Стимулиране на хомосексуалните контакти и намаляване на населението до екологични допустими норми.

  2. Еко терористи

    Това се задава и оформя еко фанатици и терористи, които да съсипват и унищожават живота на хората.

  3. да ще спестим

    Ако изобщо престанем да съществуваме на територията на Балканите. Дори издишания въздух е вид замърсяване тоест трябва всички хора да престанат да дишат тоест да умрат.

Коментар