Гигантски пречистватели срещу смога в Китай

Умален вариант на пречиствателя на въздух вече работи успешно в град Сиан

Проблемът с мръсния въздух в Китай, породен от бързата индустриализация в последните десетилетия, подтикна инженерната мисъл в страната към нестандартни решения, какъвто е проектът за гигантски пречиствател, разработван в момента.

Експериментален, умален модел на пречиствателя на въздух е изграден в град Сиан, съобщава South China Morning Post. Съоръжението, направено от бетон и метал, има цилиндрична форма с височина около 100 метра.

Според инженерите на проекта, перчиствателят вече дава желания резултат. Само за няколко месеца работа на съоръжението въздухът на площ около 10 квадратни километра е станал значително по-чист.

Твърди се, че съдържанието на малки частици във въздуха с диаметър до 2,5 микрона (PM2.5) е намаляло с 15%. „Кулата” пропуска през себе си до 10 млн. кубически метра въздух в денонощие. В дните, когато смогът е по-голям, пречистителят е способен да намали нивото на замърсяване до умерено.

Принципът на работа на съоръжението е достатъчно прост. Въздухът се всмуква в специални топли помещения около кулата, заемащи площ колкото половин футболно игрище. В парниците, покрити със стъклени панели, въздухът се загрява с помощта на слънчева топлина, издига се нагоре и излиза, преминавайки през филтрите на пречиствателя.

През март изследователският екип ще публикува пълен отчет за работата на пречиствателя, след което правителството ще реши дали да построи подобни съоръжения на други места.

Експерименталният пречиствател се явява умален вариант на това, което в крайна сметка искат да построят учените. Пълноразмерното съоръжение ще достига височина 500 метра, при диаметър 220 метра. Парниците ще заемат площ до 30 кв. км, което ще позволи прочистване на цял град.

Коментари по темата: „Гигантски пречистватели срещу смога в Китай”

добавете коментар...

 1. Anonymous

  Какво общо имат печките и европредседателството. Защо тролиш?

 2. ха

  То ако въздухът се замърсява от автомобилите, то изглежда няма никакъв по-смислен вариант за пречистване от това, което правят китайците. Опцията да не се карат автомобили ще доведе до повече проблеми, ако се осъществи изведнъж.

 3. Ивчо

  По лесно е да не се изхвърлят прахови частици, отколкото да се пречиства от тях вече замърсеният въздух.

 4. Anonymous

  Е, да и вместо да ми строят небостъргачи на възлови места в София, трябва да сложат по една такава кула да им почиства праховите частици от дървените печки на европредседателството!

Коментар