Дрон спаси двама давещи се в океана

Дронът открива давещите се момчета и им хвърля надуваем спасителен елемент

В Австралия двама удавници бяха спасени с помощта на дрон. Още през 2015 г. там стартира проект за патрулиране с безпилотни апарати по плажовете и крайбрежните води с цел по-добро проследяване на акулите, които могат да бъдат опасни за къпещите се, но ето, че дроновете вече изпълняват и други задачи.

Вчера, в района на градчето Ленъкс Хед е проведена първата спасителна операция с помощта на дрон. Двама души били в беда по време на силен прилив, разказва The Sydney Morning Herald. Само няколко минути, след като получава сигнал от спасителя Джай Шеридан, дронът открива давещите се и им хвърля надуваем спасителен елемент, който им позволява да стигнат безопасно до брега.

Операцията би отнела на спасителите още няколко минути, за да стигнат до давещите си, споделя Шеридан. Вероятно в конкретната ситуация тези допълнителни минути нямаше да са фатални, но в други случаи те биха коствали човешки животи.

През декември миналата година правителството на Австралия реши да инвестира 430 000 долара в безпилотни летателни апарати, чиято мисия е да наблюдават северното крайбрежие на Австралия за акули. Идеята очевидно е работеща, дори извън основния й замисъл.

Коментар