Ключово предложение на БАИТ залегна в ЗОП

Основно предложение на БАИТ е отразено в Закона за обществените поръчки, съобщиха от асоциацията. Допълнението третира условията за последващ контрол върху изпълнението на обществените поръчки.

БАИТ предложи Регистърът на обществените поръчки да съдържа и информация за изпълнените договори. Новата точка е добавена в чл.22 и ще влезе в сила от началото на следващата година.

Според утвърдената досега практика, изпълнителят се отчита за обществената поръчка пред възложителя, с който е сключил договор. Тази информация обаче не се обработва централизирано, както например за сключване на договорите, а още по-трудно тя достига до обществото, аргументира се БАИТ.

При липса на централизиран източник на информация, общественият контрол се осъществява основно чрез медиите и той е по-скоро инцидентен, действа избирателно и е подчинен главно на търсене на скандални новини, посочиха от асоциацията.

За ИТ общността е ясно, че сега действащите механизми за контрол на изпълнението са недостатъчни и неефективни. Малка част от фирмите се възползват от това. По-голямата част и обществото като цяло търпи редица негативни последици от липсата на прозрачност при провеждане на търговете за обществени поръчки и най-вече поради липса на последващ контрол, заяви БАИТ.

Съществуват възможности за корупционни практики, влошават се междуфирмените отношения в бранша и се спира утвърждаването на успешни ИТ практики. Ниска е ефективността на разработките, не са малко провалените или некачествено изпълнени информационни системи с обществено значение – всичко това са последици от липсата на контрол, смята БАИТ.

Началото на гарантиране на публичността на резултатите от изпълнение на обществените поръчки е поставено с въведеното допълнение в чл. 22. от ЗОП, заявиха от асоциацията. Предстои още работа на администрацията за осъществяване на реално работещ механизъм на базата на новосъздадената правна норма, смятат експертите на БАИТ.

по темата: „Ключово предложение на БАИТ залегна в ЗОП”

добавете коментар...

  1. Geo

    Началото на гарантиране на публичността на резултатите от изпълнение на обществените поръчки е поставено с въведеното допълнение в чл. 22. от ЗОП, заявиха от асоциацията.
    Който гласи, че…??????????!!!
    Научете се да писхете статии……

Коментар