Amazon започва революция в магазинната търговия

Никой няма да чака на опашка и да минава на каса в новия хранителен магазин на Amazon. Купувачите влизат в Amazon Go чрез смартфон-приложение, взимат си храната, от която се нуждаят, а след това просто излизат.

Първият Amazon Go отвори врати в Сиатъл. Това е физически магазин за хранителни стоки с площ от 180 квадратни метра. Клиентите се регистрират при влизане чрез приложение на смартфоните си, после взимат каквито храни искат да купят, а накрая напускат магазина, без да се налага да чакат на опашка и да минават на каса.

Веднъж минали през вратите, потребителите не се нуждаят и от мобилното приложение, за да пазаруват. Amazon показа видеозаписи, които демонстрират как работи магазинът – с „микс от компютърна визия, алгоритми за дълбоко учене и сензори”, подобно на технологията на самоуправляемите автомобили. Сега обаче концепцията е вече реалност.

Какво може да се купи в Amazon Go? Подобно на обикновен стар магазин за хранителни стоки от миналото, клиентите могат да купят всичко – мляко и хляб, алкохол, полуфабрикати и др. Компанията също така ще предложи комплекти за хранене под собствена марка, които включват съставки за приготвяне на храна за двама души за около половин час.

По време на пазаруване камери върху рафтовете на магазините проследяват това, което клиентите вземат. Няма нужда от кошници или колички за пазаруване – клиентите могат да слагат стоките си в чантите, с които пазаруват. Няма и касиери.

Единствените служители на магазина са хора, които подреждат рафтовете, помагат на купувачите при потенциални технически проблеми и проверяват самоличността в секторите за алкохол. Магазинът ще е отворен от понеделник до петък от 7 до 21 часа.

Гигантът в онлайн търговията представи плановете си за Amazon Go в края на 2016 г., но трябваше да отложи старта, поради някои технически затруднения, припомня „The Next Web”. Засега компанията не казва дали ще отвори повече магазини тип Amazon Go или ще използва технологията по друг начин – например, да я продава на други търговци на дребно.

Коментари по темата: „Amazon започва революция в магазинната търговия”

добавете коментар...

  1. Brother

    Кирчо, изглежда че си ползвал или ползваш някакви много силни наркотици, които са ти докарали тази силна параноя? Пазарувай в бакалията отсреща и остави модерните хора, които ползват смартфони и дебитни карти да си пазаруват.
    Не знам дали ти останаха още жетони за да напишеш още някой друг коментар от уличния телефон с шайба? Не за друго ами се притеснявам някой да не ти продаде коментара заедно с личните ти данни

  2. Кирчо

    Да и освен това, че ви събират парите през смартфоните ще ви събират и личните данни за да правят психо профили и да продават вашите данни за още повече пари.

Коментар