Индустрията приветства “шедьовър” на Intel

Най-бързият си и най-сложен процесор за настолни компютри обяви гигантът Intel. Чипът Core i7 е първият член на новото семейство “Nehalem”. В него са вградени технологии, които ускоряват видео приложения, „тежки” игри и други популярни интернет и компютърни дейности с повече от 40%, без да се налага по-голяма консумация на енергия.
Процесорът е приветстван от компютърната индустрия като чудо на техниката, тъй като надхвърля общоприети стандарти в сектора с рекордните 117 точки в теста SPECint_base_rate 2006. В теста се симулират множество задачи едновременно, за да се измери скоростта на процесора. За първи път един процесор в работен режим надхвърля тавана от 100 точки, съобщиха от Intel.
Intel предоставя най-бързия на планетата процесор за настолни компютри, предназначен за най-капризните клиенти, както и за всички, които използват компютрите си за игри, гледане на видео и слушане на музика”, заяви Патрик Гелсингър, старши вицепрезидент и генерален директор на Digital Enterprise Group на Intel.
Процесорът Core i7 буквално преначертава бъдещето на компютърните технологии, каза още Гелсингър. Неговото мнение беше подкрепено и от редица високотехнологичните уеб сайтове, които дадоха позитивни оценки на чипа. Nehalem е истински шедьовър”, коментираха специалисти от сайта LostCircuits, а TechReport го нарича “една от най-значимите промени в индустрията”.
Нова TurboBoost технология на Intel, съчетана с транзистори, базирани на 45-нанометровhighk metal gate, автоматично регулира тактовата честота на едно или повече от общо четирите ядра на процесора, за да осигури оптимална производителност на единични и многонишкови приложения. Така се повишава производителността, без да се увеличава консумацията на енергия.
Core i7 е снабден и с най-новите енергоспестяващи технологии на Intel, които позволяват на настолния компютър да преминава в „спящи” режими, досега познати само при мобилните компютри.
Процесорът има над два пъти по-висок капацитет за изпълнение на задачи, в сравнение с предишните платформи Intel Extreme. Допълнително ускоряване на данните в процесора се постига чрез технологията Quickpath на Intel
Компанията разработи и още една технология – HyperThreading, която позволява множество компютърни нишки (програми, състоящи се от много по-малки независими секции) да работят едновременно. Четириядреният Core i7 има 8-нишкова производителност.

Процесор
Честота
(GHz)
Цена
Кеш
Поддръжка на памет
TDP
Intel Core i7 Extreme Edition
3.20
$999
8 MB
DDR3-1066
130W
Intel Core i7
2.93
$562
Intel Core i7
2.66
$284

Процесоръте рай за геймърите с непозната досега производителност при „тежки” триизмерни игри. Core i7 е с над 40% по-бърз от предишните процесори на Intel с висока производителност, което е установено и чрез тестовете 3D Mark Vantage CPU и AI – популярни в компютърната индустрия с това, че оценяват производителността при игри. Върховият чип Extreme Edition използва 8 нишки, за да може игрите с високо ниво на изкуствен интелект да вървят гладко и да изглеждат колкото се може по-реални.
Процесорите Core i7 и базираните на чипсет Intel X58 Express дънни платки Intel Desktop Board DX58SO Extreme Series вече са пуснати в продажба от няколко компютърни производители – он-лайн и в магазините.
Новото поколение Nehalem ще бъде допълнено скоро с процесори за сървъри и мобилни компютри. Всеки от трите процесора за настолни компютри е с 8 мегабайта кеш и поддържа памет DDR3-1066.

по темата: „Индустрията приветства “шедьовър” на Intel”

добавете коментар...

  1. takev

    Компанията разработи и още една технология – Hyper-Threading – dosta neto4no kazano, tehnologiata sashtestvuva oshte ot vremto na P4…

Коментар