Sharp иска РС бизнеса на Toshiba

Брандът Toshiba е възможност за Sharp да се върне ударно на пазара за персонални компютри

Японският производител на електроника Sharp разглежда възможността да придобие губещото подразделение на Toshiba за персонални компютри, предаде агенция Nikkei.

Sharp планира да се върне на РС пазара с помощта на тайванския си партньор Foxconn, който притежава контролния пакет акции в компанията. Твърди се, че Sharp и Toshiba вече преговарят за сделка. Стойността на РС подразделението на Toshiba, което произвежда ноутбуци Dynabook, се оценява на около 10 млрд. йени ($91,9 млн.).

Toshiba прогнозира ръст на загубите от своя компютърен бизнес през финансовата 2017 г., като същевременно обмисля неговото отделяне и предприема мерки за оздравяване на дейността му. През миналата година компанията влезе в преговори за продажба на РС бизнеса си на тайванската Asus, но до сделка не се стигна.

Sharp, от своя страна, предлагаше на пазара по-рано компютри под марката Mebius, но през 2010 г. изостави РС бизнеса. Сега, след като оздрави финансовото си състояние, благодарение на Foxconn, японската компания възнамерява да придобие бранда Toshiba за компютри и да се върне на РС пазара.

Мажоритарният собственик на Sharp – тайванският гигант Foxconn – произвежда РС-та за компании като HP и Dell и има богат опит с доставчиците на компоненти. В същото време Sharp държи силни позиции в сегмента на течнокристалните панели от малък и среден размер за смартфони и компютри. Ако започне и РС производство, Sharp ще си гарантира търсене на своите дисплеи.

Продажбите на компютри с бранда Toshiba намаляха до 1,8 млн. броя през 2016 г., докато в пиковата 2011 г. възлизаха на 17 млн. броя. Компанията беше принудена да съкрати производството и да се откаже от доставките на потребителски РС на развиващите се пазари.

Коментар