Натрупали сме неочаквано много боклук на Луната

Замърсяването вече не е проблем само на Земята. Въпреки, че все още не са заживели за постоянно на Луната, хората са успели да изхвърлят 180 000 килограма боклук там.

Голяма част от тези остатъци са резултат от дванадесетте пътувания на хора до Луната. Учените са преценили, че връщането на лунните посетители вкъщи би било по-евтино и по-просто, ако превозното им средство се отърве от възможно най-голямо количество ненужно оборудване.

Като се добавят и остатъците, натрупани от безпилотните мисии до спътника на Земята, то може да се каже, че има цяло сметище в орбита над главите ни, пише GreenTech.bg.

Повечето от боклука на Луната е получен от разбиването на космически кораби, опитващи се да кацнат там – това са над 70 машини. Останалата част от боклуците е „миш-маш” от инструменти, странно документиращи краткия престой на човечеството на Луната.

Тъй като е по-лесно да се върне на Земята с възможно най-малко тегло, всяка лунна мисия е оставила по около 10 300 килограма ненужни предмети – модули, машини и разни материали, свързани с мисията до Луната. Наред с това има и 96 торби с органични човешки отпадъци върху лицето на Луната.

В името на справедливостта трябва да се отбележи, че хората не са оставили само отпадъци на Луната. Малък алуминиев паметник, завещан от екипажа на Аполо 15 в памет на загиналите астронавти, също разнообразява тихия лунен пейзаж.

Коментар