Умните телевизори са „покана” за хакери

Мнозина са се възползвали от празничните промоции, за да се сдобият с “умен” телевизор. Лежейки на своя диван, гледайки филм на стрийминг, наслаждавайки се на високата резолюция на фона на домашния уют, малцина смятат, че това може да бъде опасно.

Но, тъй като това са “умни” телевизори, с приложения и други екстри, които се свързват директно към интернет, то не бива да се забравя, че подобно на компютрите те могат да бъдат… хакнати. А това може, най-малкото, да позволи на външни лица да следят какво гледате ли, или, може би, не би трябвало да гледате…

Наскоро проведен анализ на „Consumer Reports“ показа, че много от водещите марки „интелигентни“ телевизори са уязвими на хакване от външни лица. Проучването установи, че петте най-големи марки телевизори в САЩ – Samsung, LG, Sony, TCL и Vizio – са податливи на нерегламентирани намеси – проследяване на програмите, поемане на контрол над телевизора. Две от въпросните марки – Samsung и Roku – позволяват пълно поемане на контрол над телевизора.

Възможността в смарт-телевизора да бъде проникнато е плашеща, смята Глен Драйън, старши директор по въпросите на съдържанието в „Consumer Reports“. Изданието казва, че неговите специалисти са успели да проникнат в телевизор Roku чрез функция, създадена от производителя, която позволява на зрителя да използва смартфон или друга подобна платформа като дистанционно управление.

От компанията-производител определиха наблюдаваното явление като “погрешна интерпретация на функция”. Ала както всяко друго нещо, което се връзва към домашната мрежа, това поведение на умния телевизор се явява “отворена порта” за хакери. Затова специалистите препоръчват особено внимание към паролите, с които се защитават домашните безжични мрежи.

Коментари по темата: „Умните телевизори са „покана” за хакери”

добавете коментар...

  1. :)

    нормално е да ти сканира за шернати ресурси с мултимедийно съдържание.

  2. Anonymous

    Последния път, когато инсталирах коди на убунту, го хванах да сканира локалната мрежа за шарнати ресурси. Едва ли някога ще инсталирам повече коди.

  3. Saevar

    казвал съм го много пъти тук по коментарите и пак ще го кажа NoRoot Firewall, слагате си го с настройка да стартира със ОС-а и забранявате всичко с изключение на програмите които ползвате, в моя случай ползвам Коди медия център и IPTV vlc player, всичко останало е на бан листата…

  4. :)

    Всеки умен телевизор изпраща инфо какво се гледа на него. Особено андроидните.

Коментар