Русия ще сваля дронове в забранени за полети зони

Правоохранителните органи в Русия ще могат да свалят безпилотни летателни апарати, които навлязат в забранена зона, предвижда подготвян от Министерството на транспорта законопроект. Сега в Руската федерация за подобни полети се налага само глоба.

Безпилотните летателни апарати, които без специално разрешение навлязат в забранена за полети зона, ще може да бъдат повреждани, сваляни или просто принудително спускани на земята. Формално документът ще представлява поправка към Въздушния кодекс на Русия. Законопроектът е в етап на обществено обсъждане, като предполагаемият срок за влизането му в сила e февруари 2019 г., съобщи Cnews.

Законопроектът се основава на опасенията, че дроновете могат да бъдат използвани за извършване на терористични атаки и други незаконни действия. Право да ги проследят и свалят ще имат органите на Министерството на вътрешните работи и Националната гвардия.

Заедно с това обектите под специален режим на Министерството на отбраната ще трябва да бъдат оборудвани със системи, които да попречат на прелитането на безпилотни летателни апарати над тях. Според Алексей Кондратиев, заместник-председател на Комитета по отбрана и сигурност към Съвета на федерацията, в Русия вече са разработени модели на оборудване, което прави възможно прихващането на управлението на дронове и принудителното им приземяване.

От 5 юли 2017 г., според Въздушния кодекс, дроновете с маса от 0,25 до 30 кг трябва да преминават през задължителна регистрация в Единната система на въздушното движение на Русия. На практика в тази категория попадат не само големи машини, но и детски играчки.

Ако собственик на дрон възнамерява да пусне устройството си във въздуха над което и да е населено място, той трябва да получи разрешение от местното правителство. Заснемането на снимки и видео от дрона пък се класифицира като авиационна дейност и изисква собственикът да има специална сертификация. Нарушаването на правилата съгласно действащото законодателство се наказва с глоба от 2 до 500 000 рубли.

Примерите за навлизане на дронове в забранени за полети зони не са рядкост. През юни 2016 г. например екипажът на Boeing 737-800, пристигащ от Владикавказ в Москва, съобщи за наличие на „неизвестен дрон“ във въздушното пространство над летище Внуково. През ноември 2016 г. дрон бе бил забелязан и във въздушното пространство над Шереметиево.

Коментари по темата: „Русия ще сваля дронове в забранени за полети зони”

добавете коментар...

  1. Станимир

    Руската мисъл пак се включи със закъснение, в цивилизованите западни страни имат дори обучени соколи за прогонване на птици, мрежи за дронове и какво ли още не

  2. Аман

    ми мноо ясно, че ше ги свалат. Инче ко – да чекаме некой от тия пишкодръпчета да си вкара дроно у двигател на самолет и да свали самолет ли?

Коментар