Графен решава проблема с недостига на питейна вода?

Експериментите с графен доказват отличните му възможности за пречистване на водата

Освен перспективата да стане градивен материал за електрониката на бъдещето, графенът има потенциал да реши проблема с недостига на питейна вода на планетата.

Оказва се, че графенът е много ефективен филтър за вода – така например, този материал позволява бързо почистване на водата от всякакво замърсяване, показа изследване на учени от CSIRO.

Експериментирайки с графена, учените открили нови негови възможности, а именно – да пречиства водата от замърсявания. След подобно филтриране, водата става напълно годна за употреба, дори ако преди това е текла в градската канализация.

Новият процес на пречистване се нарича Graphair. В него се използва графенов филм с микроскопични наноканали, които пропускат вода и задържат всички вредни за организма вещества.

Сама по себе си, графеновата система струва няколко пъти по-евтино от всички съществуващи аналози, при това филтрира по-бързо и по-добре. Изследователите от CSIRO планират да започнат скоро нови изпитания на Graphair – с обикновена водна помпа и мембранен филтър.

Ако технологията докаже своята ефективност, това би означавало истински пробив, който ще реши проблема с недостига на питейна вода, вярват изследователите.

Коментар