Човекоподобен робот помага на летището в Мюнхен

Джоузи Пепър е първият човекоподобен робот с изкуствен интелект по летищата на Германия (снимка: Lufthansa)

Терминал 2 на мюнхенското летище се обзаведе с необичаен служител – човекоподобен робот Джоузи Пепър, който предоставя справочна информация на пътуващите.

Антропоморфният робот с височина 120 см подсказва на хората как да стигнат до желания изход за качване на борда, къде могат да се нахранят, как да намерят един или друг магазин.

Джоузи Пепър е съвместен проект на летище Мюнхен и авиакомпания Lufthansa. Това е първият човекоподобен робот с изкуствен интелект по летищата на Германия.

Самият робот е създаден от френската компания SoftBank Robotics. Той разбира английски език, а интелигентност му придава връзката с облачната платформа IBM Watson (IoT), която обработва говорни съобщения и формулира въпроси към базата данни на летището.

В процеса на работа системата се обучава, така че не просто дава заучени отговори, но ги подбира индивидуално и с течение на времето се представя все по-добре. Авторите на проекта същевременно оценяват реакцията на пътниците на появата на необичания нов служител в терминала.

Коментар