2020: Изкуствен интелект в 90% от бизнес приложенията

„Изкуственият интелект ще бъде интегриран във всичко и въпросът не е дали това ще стане, а кога ще стане”, казва CEO-то на Oracle Марк Хърд

В края на десетилетието около 90% от корпоративните приложения ще имат възможности на изкуствен интелект в условия на нарастваща автоматизация, прогнозира главният изпълнителен директор на Oracle Марк Хърд.

По думите на топ мениджъра, цитиран от ZDNet, след две години над половината от данните на компаниите ще се управляват автономно, използвайки алгоритми за изкуствен интелект. Прогнозата на Хърд обяснява скорошното разширение на автономните технологии в портфолиото от облачни продукти на Oracle.

Софтуерната корпорация се стреми да използва машинно обучение за автоматична интеграция на приложения и данни, аналитични инструменти, ИТ системи и решения за управление на идентификационна информация.

Oracle иска всички нейни облачни PaaS услуги (платформа като услуга) да отговарят на принципите на самоуправление, самозащита и самовъзстановяване. Функциите за автономност са интегрирани в цялата облачна инфраструктура Oracle Cloud Platform, вкл. първата в света автономна база данни, обявена на конференцията Oracle OpenWorld през октомври 2017 г.

Oracle Autonomous Database използва технологии за изкуствен интелект и машинно обучение, за да елиминира рутинния човешки труд, да изключи човешки грешки и ръчни настройки, да обезпечи достъпност, висока производителност и безопасност при значително по-малко разходи.

В допълнение към услугите на Oracle Autonomous Database, автономните възможности на Oracle Cloud Platform ще станат достъпни при разработката на приложения, за мобилни устройства и чатботове, за интеграция, анализ, сигурност и управление на ИТ, считано от  първата половина на 2018 г.

По думите на Марк Хърд, в момента Oracle има над пет хиляди клиента на облачни бекофис приложения. Компанията очаква да увеличи приходите си от продажби на SaaS решения (софтуер като услуга) в близката една година.

Шефът на Oracle смята, че управляваната от него компания трябва да бъде иновативна в разработката на бизнес модели, продукти, услуги и функции, тъъй като ръстът на икономиката не е гарантиран.

„Изкуственият интелект ще бъде интегриран във всичко. Въпросът не е дали това ще стане, а кога ще стане. Всичко това е необходимо за макроикономиката, за стратегиите на бизнес моделите и технологиите”, заключава Хърд.

Коментар