Кибер-войните отвориха политически престрелки

Не за първи път Москва е сочена като виновник за мощните кибератаки по света

В края на миналата седмица Белият дом обвини Русия за разрушителната кибер-атака „NotPetya” от 2017 г. С това САЩ се присъедини към британското правителство, което заклейми Москва за пускането на вирус, който осакати големи части от инфраструктурата в Украйна и повреди милиони компютри в страни по целия свят.

Атаката се развилня през юни 2017 г. Тя е пусната от руските военни и „се разпространи по целия свят, което доведе до милиарди долари щети из цяла Европа, Азия и Северна и Южна Америка”, заяви прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс.

„Това беше част от продължаващите усилия на Кремъл да дестабилизира Украйна и да демонстрира все по-ясно участието на Русия в продължаващия конфликт”, каза Сандърс. Тя предупреди, че атаката има „международни последици”.

Това не е първият път, когато като виновник за мощната атака бива посочена Москва, отбелязва Ройтерс. Много експерти в областта на сигурността изразиха подобно становище след кибер-атаката.

След Великобритания и САЩ други три страни също посочиха с пръст към Русия заради виртуалната зараза. Канада, Австралия и Нова Зеландия се присъединиха към обвиненията чрез официални изявления, всички сочещи Москва за автор на „NotPetya”.

Руското правителство заяви, от своя страна, че категорично отрича подобни обвинения. „Смятаме, че те нямат основание и причина и това не е нищо друго освен една русофобска кампания”, заяви Дмитрий Песков, говорител на президента Владимир Путин.

Британският национален център по киберсигурност, който разследва атаката, заяви, че тя е демонстрирала „висока степен на планиране, предварително проучване и технически капацитет”. Според специалистите на центъра, атаката е вградена в съвсем легален софтуер, използван от много от финансовите институции и правителствени организации в Украйна.

Нито една от петте страни-обвинителки обаче не посочи кое е предполагаемото звено на „руските военни”, което може да е организирало атаката. Единственото предположение по темата е публикация  на Вашингтон пост от средата на януари, според която вирусът е дело на Главния директорат по разследванията при руските военни.

Американските експерти са на мнение, че на действията на Русия трябва да бъде отговорено с „ясни действия”. Сега правителството „разглежда набор от възможности”, заявиха представители на Белия дом. Какви обаче са опциите, все още не е ясно.

САЩ става все по-бърза в това да обвинява други държави за кибер-атаки. Заедно с Великобритания тя посочи за виновна Северна Корея за някои от разрушителните кибер-атаки през 2017, сред които и изнудваческият софтуер WannaCry през май.

Сега някои държавни служители обаче говорят и за налагането на санкции. Това могат да са финансови санкции или дипломатически „наказания”.

Обвиненията за кибер-атаките реферираха и към твърденията за намесата на Русия в президентските избори в САЩ през 2016 г. След срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин  във Виетнам през ноември обаче Тръмп заяви, че вярва на руския лидер, отричащ намесата в изборите.

Коментари по темата: „Кибер-войните отвориха политически престрелки”

добавете коментар...

  1. РубиМайнър

    на САЩ им беше демонстрирано, как могат да бъдат манипулирани изборите и те идиотите решиха, че Русия вече са го направили.. 😀 Същатата работа с ransomware-ите, които да подчертая, се разпространяваха заради тяхната скапана безотговорност и наглост! (За САЩ става дума) Важното е, че си имат FireEye, които с удоволствие лапат държавни поръчки, а в замяна, предлагат (не)компетентно мнение, което не е подкрепено с никакви доказателства..

  2. Saevar

    когато една лъжа е казана 10 пъти тя се приема за истина, до сега никой не излезе с аргументи/доказателства че Русия има намеса за изхода на изборите в САЩ, дори от гугъл който е най-големия казаха че са засекли нищо необичайно, бившия шеф на тайните служби на САЩ също каза че ако е имало руска намеса те са щели да я засекат тъй като имат ембеднати експлойти във всички Cisco продукти…
    NSA ви следят за ваше добро, бъдете спокойни!

Коментар