Индия минава изцяло на LED осветление

Светодиодните лампи ще изместят напълно традиционното осветление в Индия още през 2019 година, съобщи Digitimes.com, позовавайки се на правителствени източници.

Тази година Министерството на енергетиката на Индия ще закупи около 200 млн. светодиодни лампи. За доставките ще се конкурират компаниите Philips Lighting и Ledvance, които са водещи играчи на пазара в страната.

През 2014 г. правителството стартира програма „Domestic Efficient Lighting Program”, в рамките на която домакинствата заменят лампите с нажежаема жичка и халогенните лампи със светодиодни.

Преходът към LED осветление е съпроводен със значителна икономия на електроенергия. Очаква се светодиодните лампи да изместят напълно традиционното осветление в Индия през 2019 г.

Според различни оценки, миналата година Министерството на енергетиката е купило между 100 и 150 млн. светодиодни лампи, 50-60 милиона от които са доставени он Philips Lighting, а 25 млн. – от Ledvance.

Коментари по темата: „Индия минава изцяло на LED осветление”

добавете коментар...

  1. ха

    Тези LED крушки наистина ти спестяват пари в дългосрочен план, но същевременно водят и до стрес, защото спектърът с който светят е дискретен и така цветовете на предметите в дома са необичайни (не се лъжете да ги гледате директно, за да приемете че те са същите – там нещата изглеждат почти на 100% същото като цвят отношение на лампите с нажежаема жичка, но отражението от предметите дава разлики).

    На практика качествени LED лампи наистина съществуват (използват се в студията), но и цената им е в пъти по-висока от тези, които се купуват за ширпотреба…

    Така че, “хубавите новини” все още не са хубави за момента. В бъдеще ако цената на LED лампите падне – тогава може да се очаква, че ще се насочат към повишаването на качеството на продукта.

  2. Иван

    За 2000 часа светене, Led спестява 13 лева с чената на лампата.
    Крушка 60 вата: 0,60 ст. + 18 лв ток.
    Крушка 10 вата()LED вата: 2,00лв . + 3 лв ток.
    Ток: 0,15 ст. киловат (средно ден и нощ)

  3. фифи

    Тези хубави новини ги четохме преди много години и за България. А каква стана тя, уж забранени крушките с нажежаема жичка се продават по всички магазини, и като най-евтини светят в сигурно 95% от домовете ни.

Коментар