Технологиите ни съпътстват все по-често при пътуване

По-кратки и по-чести пътувания в чужбина печелят популярност, сочи глобално проучване на Visa

Прогонването на стреса е основната причина за хората да пътуват, сочат резултатите от глобално проучване на Visa сред повече от 15 000 пътуващи в 27 държави, огласени тази седмица.

Изследването „Глобални нагласи за пътувания” разкрива редица макроикономически тенденции, които се очаква да продължат и през 2018 г. Така например, пътуванията стават все по-кратки – средният брой нощувки на глобално ниво е осем, в сравнение със средно десет нощувки за пътуване през 2013 г.

На глобално ниво се очертава тенденция за повече пътувания в бъдеще – от средно 2,5 пътувания за последните две години до средно 2,7 за предстоящите две. Най-много пътувания през последните две години са осъществени в региона на Северна и Южна Америка – средно 3,2 за 2017 г.

Технологиите помагат на пътуващите да се ориентират по-лесно. 88% от пътуващите споделят, че са имали интернет връзка по време на пътуването си. Почти половината от участниците в проучването (44%) използват приложения за споделено пътуване на територията на държавата, която посещават.

11% от пътуванията по света включват посещения на няколко държави в рамките на едно пътуване, а жителите на Саудитска Арабия се нареждат на първо място по отношение на общата изхарчена сума за резервации, билети и разходи по време на пътуване в чужбина. Следват ги китайците, австралийците, американците и кувейтците.

Все повече хора се възползват от технологиите при планиране на своето пътуване – през 2017 г. 83% са използвали технологично решение, в сравнение с 78% през 2015 г. Същевременно обаче, по-голяма част от хората все още избират аналоговите методи за разплащане в чужбина.

Въпреки че много от пътуващите използват банкови карти, повечето от тях (77%) все още предпочитат разплащане в брой. Парите в брой обаче причиняват тревожност – основното притеснение по време на пътуване е загубата или кражбата на пари в брой.

Средната похарчена сума при пътуване в чужбина е 1793 долара за едно пътуване. Средната сума в брой, с която пътуващите разполагат в себе си, достига еквивалента на 778 долара. За да разполагат с такива суми в брой, 72% от хората  обменят пари в съответната валута още докато са в родината си и преди самото пътуване.

Едва един на всеки десет души тегли пари от банкомат в чужбина. Водещата причина за това е свързана със сигурността – един от всеки петима пътуващи посочва, че не тегли пари от банкомат от съображения за сигурност. Жителите на Европа, Близкия изток и Африка са по-склонни да теглят пари от банкомати в чужбина, в сравнение с хората от останалите региони.

Цели 87% от хората посочват, че разполагат с останали пари в брой в края на пътуването. Едва 29% от пътуващите обменят оставащата сума обратно във валутата, в която могат да я ползват в родината си. Средният размер на останалите пари в брой на глобално ниво е 123 долара.

Коментари по темата: „Технологиите ни съпътстват все по-често при пътуване”

добавете коментар...

  1. Аман

    и ко?

Коментар