Модерно разпространение на Божието слово

Преди две седмици Кийт Друри, художник от Белфаст с 20-годишен стаж, откри собствен сайт за отдаване на картини под наем. Така той дава възможност на ирландски любители на изобразителното изкуство да вземат любимите си картини под наем, когато материалното им състояние не им позволява да ги купят.
Размерът на наема е от 150 до 300 лири стерлинги годишно. Срещу тази скромна сума хората могат да окачат на стената в дома си картина, която съответства на тяхното настроение, вкус, декор на стаята, а след една година да променят и вкуса, и декора, и картината, казва г-н Друри.
Предлагат се картини на известния бар „Короната” и на библиотеката „Лайнънхол” в централен Белфаст, както и няколко маслени платна и портрети. Освен това, проектът позволява на любителите на изкуството да общуват с автори, да им подсказват какъв вид картина би ги заинтересувал.
Кийт Друри, който между другото е и свещеник в презвитерианската църква, смята да използва събраните пари за благотворителни цели. По негово мнение, съвременната църква, която твърди, че изкуството се е откъснало от нея, е обърнала гръб на изкуството. Църквата сама е виновна, че в нейния живот изкуството няма място. По тази причина той се смята за призван да изгради отново прекъснатата връзка между изкуството, църквата и обикновените хора.
Приятелите на Кийт Друри поддържат горещо проекта на колегата си. Преподобният Крис Хадсън смята, че идеята е брилянтна и трябва да намери своите последователи. Според него, модерното и пост-модерното изкуство биха могли да се използват и в помощ на разпространение на божието слово.
И двамата служители на църквата са на мнение, че концепцията за разширяване на формите на притежаване на предмети на изкуството съответства на християнските вярвания, а събраните пари ще се върнат обратно и ще послужат за добри каузи.

Коментар