Губещият Dropbox излиза на борсата

Доставчикът на облачни услуги Dropbox планира да излезе на борсата през март 2018 г.

Dropbox, компанията зад едноименното облачно хранилище, обяви намерението си да излезе на борсата. Документите за IPO вече са подадени в Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC), съобщи MarketWatch.

Първичното публично предлагане на Dropbox е планирано за март тази година. В рамките на IPO-то компанията очаква да привлече 500 млн. долара. Първоначално акциите ще струват 0,00001 долара за брой, но тази стойност е формална.

Dropbox ще продова своите акции на борсата Nasdaq с тикер DBX. Компанията все още не е обявила на каква пазарна оценка разчита. По данни на Уол Стрийт Джърнъл и Блумбърг, капитализацията на облачния доставчик е около 10 млрд. долара.

Именно толкова струваше Dropbox при последния рунд на финансиране, който се състоя през 2014 г. Досега облачното хранилище е привлякло общо 1,7 млрд. долара от 26 инвеститора.

Услугата Dropbox е основана през 2007 г. от випускници на Масачузетския технологичен институт (MIT). Тя предлага съхранение на файлове в интернет и осигурява отдалечен достъп до тях.

Преди две години аудиторията на Dropbox превиши 500 млн. потребители. 200 хиляди от тях са корпоративни абонати, които ползват услугата срещу заплащане. В момента платената аудитория на Dropbox наброява 11 млн. души в 180 държави.

От подадените в SEC документи става ясно, че през 2017 г. приходите на Dropbox са били 1,1 млрд. долара, или с 255 млн. долара повече, отколкото през 2016 г. Компанията обаче остава губеща – през миналата година тя е на минус 112 млн. долара, година по-рано загубата възлизаше на 210 млн. долара, а през 2015 г. – 326 млн. долара.

Около половината от приходите на Dropbox идват от клиенти в САЩ. Според анализатори, проблем за Dropbox ще бъде да убеди Уолстрийт, че нейната услуга се различава принципно от конкурентните проекти.

Коментари по темата: „Губещият Dropbox излиза на борсата”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Да пусне крипто dropbcoin .

Коментар