Чака се поскъпване на DRAM паметта

Оперативната памет ще поскъпне с 3-5% в рамките на първото тримесечие

Световното производство на оперативна памет (DRAM) ще нарасне с 30% тази година, достигайки 96 млрд. долара в стойностно изражение, прогнозира тайванското издание Digitimes, позовавайки се на източници от индустрията.

Ръстът в доставките на DRAM е обусловен от засиленото търсене на оперативна памет от страна на собствениците на центрове за данни и производителите на смартфони. Същевременно, цената на чиповете памет ще се покачи с 5-10% през първото полугодие.

Проблемите с недостига на DRAM за сървъри в дейта центровете на американските интернет гиганти, които започнаха през втората половина на 2017 г., намаляват през първото полугодие на 2018-а. Цените на чиповете памет обаче остават високи.

Средната спот цена на паметите DDR4 през януари т.г. се покачи с 1,1% спрямо декември м.г. Очаква се в рамките на първото тримесечие паметта да поскъпне с 3 до 5%. В същото време цените на чиповете DDR3 се стабилизираха през февруари и не се очаква по-нататъшно поскъпване.

Според източниците на DigiTimes, в периода юли-декември 2018 г. ще бъдат увеличени производствените мощности за памети DRAM и NAND флаш. Очакват се по-големи обеми от производители като Samsung, SK Hynix и Micron.

Коментар