Шефът по сигурността във Facebook пред напускане

Алекс Стамос, главният шеф по сигурността във Facebook, планира да напусне компанията, съобщи в понеделник Ню Йорк Таймс. Самият той уточнява, че все още е напълно ангажиран с работата си във Facebook, въпреки че ролята му се е променила.

Очевидната причина за напускането на Стамос е оповестеното от Facebook разследване на руски тролове, които са злоупотребили с услугите на мрежата по време на президентските избори в САЩ през 2016 г., разпространявайки дезинформация.

Според публикацията в Ню Йорк Таймс, Стамос е имал търкания с висшето ръководство на Facebook, вкл. с оперативния директор Шерил Сандберг, за това как компанията трябва да се справи със ситуацията.

Първоначално, Стамос заявил, че иска да напусне Facebook през декември, след като неговата роля в компанията била променена, но ръководството го убедило да остане до края на август, за да се осъществи по-гладко прехвърляне на отговорностите му.

“Въпреки слуховете, все още съм напълно ангажиран с работата си във Facebook”, каза междувременно Стамос. “Вярно е, че ролята ми се е променила. Понастоящем прекарвам повече време в проучване на възникващите рискове за сигурността и в работата по сигурността на изборите”.

Говорител на Facebook уверява в официално изявление, че Алекс Стамос продължава да бъде шеф на сигурността (CSO) в компанията. “Той държи тази позиция в продължение на почти три години и ръководи усилията ни по сигурността, особено по отношение на възникващите рискове. Той е ценен член на екипа и сме благодарни за всичко, което прави всеки ден”.

Алекс Стамос не за първи път реагира на подобни инциденти със сигурността. През 2015 г. той напусна Yahoo в знак на протест, че компанията отговори на искане на NSA за създаване на сканираща технология, която чете входящите имейли на потребителите.

Коментар