Самоуправляем автомобил на Uber уби жена в Аризона

Смъртта на жена от Аризона, която е била ударена в неделя вечер от един от безпилотните автомобили на Uber, навярно ще се потвърди като първия случай на фатален изход за пешеходците след инцидент с автономно превозно средство.

Говорител на Uber потвърди, че инцидентът се е случил в неделя вечер в предградието Темпе на Финикс. На предната седалка на колата е имало оператор, а на задните седалки не са пътували хора.

Компанията обяви, че засега прекратява работата си със самоуправляеми коли във Финикс, Питсбърг, Сан Франциско и Торонто.

Районното полицейско поделение на Темпе потвърди, че въпросният автомобил е една от безпилотните коли на Uber и че е бил в автономен режим по време на инцидента.

„Автомобилът е пътувал на север, южно от бул. Къри, когато жена, ходеща извън пешеходната пътека, е тръгнала да пресича от запад на изток; тя била ударена от превозното средство на Uber“, се казва в изявлението.

Жената е транспортирана до местна болница, където е починала от раните си, съобщи Ню Йорк Таймс.

Изпълнителният директор на Uber Дара Косровшаи съобщи за инцидента в туит в понеделник следобед. „Невероятно тъжни новини от Аризона,“ написа той. „Мислим за семейството на жертвата, докато работим с местните правоприлагащи органи, за да разберем какво се е случило“.

Инцидентът напомня, че технологията на самоуправляемите коли е все още в експериментален етап и правителствата се опитват да решат как трябва да я регулират.

Коментари по темата: „Самоуправляем автомобил на Uber уби жена в Аризона”

добавете коментар...

  1. Аман

    И ся кой ша отговара – може да земат да съдат колата, она е виновата.

Коментар