Jaguar и Waymo създават автономен електромобил

Jaguar Land Rover и Waymo обявиха дългосрочно стратегическо партньорство, в рамките на което двете компании ще разработят първия в света премиум автономен електрически автомобил за транспортни услуги без водач.

Автомобилът Waymo Jaguar I-Pace, оборудван с технология за автономно управление, готова за масово производство, ще започне тестове по-късно тази година. Пътните тестове и събирането на данни в реални условия ще позволи на инженерите на Waymo и Jaguar Land Rover да усъвършенстват технологиите и да осигурят оптимална безопасност и надеждност.

През първите две години ще бъдат произведени до 20 000 автомобила I-Pace за клиентите на услугата на Waymo за транспорт без водач, потенциално извършвайки 1 милион пътувания на ден. Jaguar I-Pace бе лансиран по-рано този месец и е първият изцяло електрически SUV автомобил на компанията.

Към момента Waymo (преди това проект за автономен автомобил на Google) е единствената компания с автопарк от изцяло автономни автомобили – без хора на предната седалка – по обществените пътища. По-късно тази година Waymo ще пусне първата в света транспортна услуга с автономни автомобили, позволяваща на хората да си поръчат автомобил чрез приложението на Waymo.

„Нашият стремеж към развитието на интелигентната мобилност се нуждае от експертни дългосрочни партньори. Обединявайки сили с Waymo, ние сме новатори в тласкането напред на границите на технологиите“, заяви проф. д-р Ралф Спет, главен изпълнителен директор на Jaguar Land Rover.

„Докато ние в Waymo сме фокусирани върху създаването на най-опитния водач в света, екипът на Jaguar Land Rover е разработил изцяло нова платформа за електрически батерии, която ще зададе нов стандарт по отношение на безопасността, дизайна и възможностите“, посочи от своя страна Джон Крафчик, главен изпълнителен директор на Waymo.

Автономният автомобил Waymo Jaguar I-Pace ще бъде показан на Международното автомобилно изложение в Ню Йорк, уточниха от Jaguar Land Rover. Компанията планира мащабни инвестиции, за да стане лидер при автономните, свързани и бъдещи електрифицирани технологии.

Коментар