Uber избегна съдебно дело за инцидента в Аризона

Потенциално съдебно дело за инцидента на Uber в Темпе, Аризона би могло да замрази дейността на цялата индустрия на автономните превозни средства

Семейството на жената, убита от автономен автомобил на Uber Technologies в Аризона, се е споразумяло с компанията относно инцидента. Това означава, че няма как да има потенциално съдебно дело заради случилото се.

На 18 март в Темпе, щата Аризона, автономна кола на Uber блъсна и уби 49-годишната Илейн Херцберг. Разследването все още тече. Знае се, че Херцберг е бутала велосипеда си, когато е била ударена, че в колата на Uber е имало оператор-водач, както и че на мястото на инцидента не са намерени следи и признаци за опит за спиране.

Кристина Перес Хесано, адвокат в компанията „Белла Перес“ в Глендейл, Аризона, заяви, че „въпросът е уреден“ между Uber и дъщерята и съпруга на Илейн Херцберг. Подробности за споразумението не бяха представени.

Адвокатската кантора, която ги представлява, каза пред Ройтерс, че дъщерята и съпругът на Херцберг, чиито имена не се разкриват, няма да имат по-нататъшни коментари по въпроса, тъй като смятат, че случаят е разрешен.

Постигането на споразумение по случая е съществено, тъй като едно потенциално съдебно дело заради катастрофата би могло да замрази дейността на цялата индустрия на автономните превозни средства.

Непосредствено след инцидента Uber прекрати всичките си дейности по изпитване на безпилотни автомобили. Партньорите й Toyota Motor и производителят на чипове Nvidia също обявиха, че са преустановили тестовете си на технологии за самоуправляеми автомобили по обществените пътища.

Всички те и останалите компании от този бранш с нетърпение очакват резултатите от текущото разследване на инцидента в Темпе – първата смърт на пешеходец, ударен от безпилотно превозно средство.

Коментар