Facebook изхвърля от мрежата руска агенция

„Eдна руска агенция се опита да манипулира хората в САЩ, Европа и Русия – и ние не ги искаме във Facebook навсякъде по света“, заяви Марк Зукърбърг

Facebook ще свали от социалната мрежа повече от 270 страници и акаунти, управлявани от руска организация, наречена „Интернет изследователска агенция“ (Internet Research Agency, IRA), съобщи вчера Марк Зукърбърг.

„Повечето от нашите действия срещу IRA досега са били да им попречим да се намесват в чуждестранни избори“, каза изпълнителният директор на Facebook. „Тази руска агенция многократно е действала измамно и се e опитвала да манипулира хората в САЩ, Европа и Русия – и ние не ги искаме във Facebook навсякъде по света“, категоричен е Зукърбърг.

Създадена с мисията да свързва хората по света, Facebook се превърна в инструмент за масова манипулация, отбелязва CNET. През последните няколко години правителства, пропагандатори и интернет тролове използваха Facebook за разпространяване на фалшиви истории и влияние върху изборите.

IRA е организация, свързана с руското правителство, която създава фалшиви онлайн идентичности и влиза от двете страни на политическите дебати, твърди специалният прокурор на ФБР – Робърт Мюлер. През февруари т.г. Мюлер обвини агенцията в заговор за измама в САЩ и „кражба на самоличност“, заради дейността й около изборите през 2016 г.

Още през ноември м.г. Facebook съобщи, че ще каже на потребителите с какво съдържание, произхождащо от IRA, са взаимодействали.

„Уважаваме хората и правителствата, които споделят политически възгледи във Facebook, но не им позволяваме да създават фалшиви акаунти, за да правят това. Когато една организация прави това многократно, сваляме всичките й страници, вкл. такива, които може да не са фалшиви“, поясни Зукърбърг.

Коментари по темата: „Facebook изхвърля от мрежата руска агенция”

добавете коментар...

  1. Saevar

    ъъъ, я пак, ами английските Analytica Research Group или там квито бяха… (не се интересувам от псета) където цял свят ги отразиха…. кво с тях… аа да те са от деморатична страна и на тях всичко им е позволено ама лошия чичко Путин им е трън на всичките, той хаква и цял свят “страда”….. аре без двойни стандарти, нито рашата нито британците и янките са цветя за мирисане …но факт е че Аналитика или там квито са, са в основата на победата на чичко Тръмп… много шум за кво … като мейлите на Хилари.. румънски хакер вършал там ама руснаците пак виновни…

Коментар