Над 200 общини участват в конкурса WiFi4EU

Общините могат да използват бюджет от 15 000 евро за „горещи точки“ за безплатен бърз интернет

Двеста и девет български общини се регистрираха за участие в първия конкурс по проекта на Европейската комисия за безплатен безжичен интернет WiFi4EU, съобщиха от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Преди да бъдат подадени предложенията на 15 май, е необходимо да бъдат предоставени придружаващи документи – копие на документ за самоличност на кмета или упълномощен от него служител; документ, който удостоверява, че той е законният представител на общината (например акт за номиниране) и др. Документите ще трябва да бъдат качени като отделни файлове на портала WiFi4EU на страницата „Моят профил“.

Общините могат да използват бюджета от 15 000 евро за „горещи точки“ за безплатен бърз интернет в рамките на 18 месеца. В случай, че бъде получена оферта за мрежата WiFi4EU, която отговаря на изискванията, но е за стойност под 15 хил. евро, общините трябва да изискат предлагането на допълнително оборудване (повече точки за достъп, защитна стена и др.), така че да бъде достигната отпуснатата сума.

Пълната информация за изискванията за участие в конкурса са публикувани на интернет страницата на МТИТС в секция Въпроси и отговори за ЕИТ и WiFi4EU. Скоро на страницата на ЕК с въпроси и отговори за инициативата ще бъдат публикувани примерни технически спецификации.

Коментар