Отварят втория конкурс по проекта WiFi4EU

WiFi4EU е европейска инициатива, в рамките на която се финансират проекти за безплатен безжичен интернет на обществени места (източник: WiFi4EU)

Над 150 български общини могат да кандидатстват за финансиране от втория конкурс за безплатен безжичен интернет, съобщиха от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

След като 43% от българските общини спечелиха финансиране за високоскоростен безжичен интернет на обществени места, сега над 150 общини могат да участват във втория етап на инициативата WiFi4EU. Конкурсът ще бъде отворен на 4 април в 14:00 часа българско време.

Този път бюджетът е 51 млн. евро и ще бъдат раздадени 3 400 ваучера. Максималният процент финансиране, който всяка страна може да спечели, е увеличен от 8 на 15% от общите средства. Това означава, че всяка държава може да получи максимум 510 ваучера в размер на 15 000 евро.

За сравнение, в първия конкурс бюджетът беше 42 млн. евро, раздадени бяха 2 800 ваучера, като максималният брой за държава беше 224, припомниха от МТИТС.

Конкурсът ще бъде отворен за участие до 17 ч. на 5 април 2019 г. Продължава да важи принципът „първи кандидатствал, първи получил“ при спазване на географския баланс.

WiFi4EU е европейска инициатива, в рамките на която се финансират проекти за безплатен безжичен интернет на обществени места. Планираният бюджет за инициативата в периода до 2019 година възлиза на 120 млн. евро.

В конкурса могат да участват общини, които желаят да осигурят на своите граждани и гости достъп до безплатен безжичен интернет с висока скорост на публични места като гари, болници, библиотеки и др. Разходите за оборудване и инсталиране се поемат от ЕК след одобрение на съответното населено място.

Коментар