Българи създават виртуални преживявания от ново поколение

Белоградчишките скали са първата от планираната поредица дестинации, на които притежателите на VR шлемове ще могат да се насладят (източник: ZenART VR)

Българско 3D студио изработи пълно виртуално копие на Белоградчишките скали, което потребители от цял свят ще имат възможност да посетят онлайн. Екипът на „ZenART VR” стартира и кампания за групово финансиране на проекта в глобалната платформа Kickstarter.

Идеята на талантливите български 3D-художници е да създадат изцяло ново поколение от свръхреалистична виртуална реалност за туризъм и забавление. Белоградчишката крепост и околните скали са сканирани с дронове, след което чрез фотограметрична техника е изработен триизмерен, напълно реалистичен модел на местността.

Заснет е всеки детайл на площ от над 10 000 кв. м. и след това е фино моделиран и поставен на отговарящото му място във виртуалния свят. Добавени са система за промяна на метеорологичните условия, реалистичен денонощен цикъл на светлината и дори технология за реакция на природните обекти от вятъра.

В специален аудио-гид пък са подбрани най-любопитните и уникални истории, свързани с местността. Темите в него са систематизирани съобразно различните епохи и са подредени в посока своеобразно пътуване назад във времето. За да се потопи още по-дълбоко в изживяването посетителят, по маршрута му са поставени детайлно моделирани артефакти, характерни за различните периоди, за които се разказва в гида.

Белоградчишката крепост и околните скали са сканирани с дронове, след което чрез фотограметрична техника е изработен триизмерен, напълно реалистичен модел на местността (източник: ZenART VR)

За разлика от реалните музеи, във виртуалната реалност тези предмети могат да бъдат използвани. Посетителите ще могат, например, да стрелят с автентична пушка от Сръбско-Българската война, да размахат османски ятаган или да поддържат в ръка част от тракийско златно съкровище.

„На практика можеш да се разхождаш с часове в Белоградчишките скали без да чакаш на опашки по всяко време на денонощието и във всеки един период от годината без значение дали има снежна буря или е непоносима жега. И всичко това, докато си седиш на дивана в хола“, разказва творческият директор на „ZenART VR” Тихомир Няголов.

Белоградчишките скали са първата от планираната поредица дестинации, на които притежателите на VR шлемове ще могат да се насладят. „Избрахме Белоградчишките скали, тъй като комбинацията от уникален природен феномен и богата история могат да я превърнат в дестинация от световен мащаб“, обясни Няголов.

По неговите думи, българският екип на компанията е горд да покаже на целия свят прекрасните кътчета, които могат да бъдат посетени в нашата родина. „ZenART VR” е създаден от 3D-художници с богат опит в индустрията на компютърните игри, в която българската школа има сериозни позиции.

Горди сме да покажем на целия свят прекрасните кътчета, които могат да бъдат посетени в нашата родина, казва Тихомир Няголов (източник: ZenART VR)

Талантливи творци, работили за някои от най-големите компании в бранша като Ubisoft и Unity и чиито имена стоят зад световни хитове в гейм-индустрията, вкл. поредицата „Assassin’s Creed”, са в основата на амбициозното студио за виртуални преживявания.

Наред с Белоградчишките скали, българските 3D-художници планират да създадат виртуални копия на някои от най-популярните туристически дестинации в света, а също така и на известни места, които в реалния свят човек не може да посети, като например митичният остров Авалон от легендите за Крал Артур.

В платформата за групово финансиране Kickstarter всеки желаещ може да подкрепи проекта на „ZenART VR” и да се сдобие с екслузивен достъп до съдържанието.

Коментар