Белият дом сваля цените за интернет в САЩ

Безплатна интернет връзка за малоимотните домакинства обеща администрацията на Байдън (снимка: CC0 Public Domain)

Администрацията на американския президент Джо Байдън подписа договор с редица големи местни интернет доставчици за намаляване на цените или увеличаване на скоростите за интернет за милиони американски семейства, обявиха от Белия дом.

Байдън и вицепрезидентът Камала Харис ще разкрият споразумението по-подробно в понеделник на церемония съвместно с ръководители на компании, предоставящи интернет услуги. Според първоначалната информация, договорът обхваща 20 интернет доставчици, сред които са местните гиганти Verizon, Comcast и AT&T.

Договореният ангажимент е част от Програмата за достъпна връзка (ACP), част от Закона за инфраструктурата, приет с подкрепата на републиканци и демократи миналата година. Американските семейства, които отговарят на изискванията на програмата, могат да намалят сметките си за интернет с до 30 долара годишно, казват от Белият дом.

Очаква се „десетки милиони домакинства“ да се възползват от програмата, защото е изчислено, че отговарят на условията на закона. В някои случаи домакинствата може да получат безплатно интернет услуга, според първоначалната информация.

Най-същественият критерий за кандидатстване за програмата са ниските доходи на домакинствата. Семействата с подобен проблем могат да кандидатстват и за други програми като например за помощи за храна или програми за здравно осигуряване.

Висш служител на администрацията на Байдън каза пред репортери по време на конферентен разговор, че интернет-компаниите са поели ангажиментите за намаляване на цените или увеличаване на скоростите съвсем доброволно.

Коментар