GSMA оставя eSIM „на изчакване“ заради разследване в САЩ

Организацията за стандартизация в далекосъобщенията GSMA заяви, че ще остави „на изчакване“ въвеждането на новата технология за мобилни телефони eSIM, заради разследване на американското правителство за предполагаема координация между групата AT&T Inc. и Verizon Communications Inc. с цел да се попречи на потребителите да превключват лесно безжичните оператори.

GSMA обяви в официално изявление, че преминаването към глобалния стандарт eSIM е „замразено до приключване на разследването от страна на Министерството на правосъдието на Съединените щати“.

Какво е eSIM

Технологията eSIM би трябвало да означава наличие на интегрирана SIM карта във всяко устройство, която не може и не трябва да бъде премахната от устройството. Това е нещо, което производителите на потребителска електроника искат във връзка с развитието на „интернет на нещата“ – такива карти биха били вградени в интелигентните домашни уреди. Технологията представлява интерес и за някои производители на автомобили.

Информацията в карта от този стандарт ще бъде съвместима или презаписваща се от всички оператори. Това означава, че потребителят може да реши да промени оператора си с едно обикновено телефонно обаждане. Няма да се изисква нова SIM карта, нито ще има забавяне при превключването на eSIM към другата мрежа. Няма да се налага физическа смяна.

Освен всичко това сред предимствата, които предлага новата технология от гледна точка на дизайна, е, че прави устройствата по-малки, защото няма нужда да се създава специална „тава“ за SIM карта.

Поводи за съпротива

Въпросната технология може да направи бизнеса на операторите доста по-„летлив“. Стандартът eSIM позволява на потребителите да преминават от един мобилен оператор към друг, без да се налага да въвеждат нова физическа SIM карта. Това прави по-лесно сравняването на безжичните мрежи и изборът на нова услуга при желание.

Човек може да смени оператора си с една команда – без дори да говори с друго човешко същество. И точно това много плаши операторите. Много от тях търсят начин да създават лоялност у потребителите си или да обвържат клиентите си дългосрочно – било то чрез различни програми или чрез абонаментни планове. Ако човек може да използва eSIM, за да „си тръгне“ само с едно движение, операторите ще губят лесно клиенти и ще трябва да се конкурират по-агресивно за всеки потребител.

Въпрос на гледна точка

„Този стандарт съдържа широк набор от функции, включително опцията за заключване на eSIM. В Съединените щати потребителите ще имат такава възможност; те обаче ще трябва да се съгласят изрично с това по силата на конкретни търговски споразумения с мобилните оператори, например при закупуване на субсидирано устройство“, казват от GSMA.

Асоциацията допълни, че сътрудничи на Министерството на правосъдието в разследването. Редица производители на хардуерно оборудване вече са се оплакали пред министерството относно практиките на мобилните оператори, свързани с технологията eSIM.

От своя страна, Verizon нарече разследването „много шум за нищо“, добавяйки, че работи с Министерството на правосъдието вече няколко месеца „във връзка с разследването“. AT&T също посочи, че работи с министерството.

Коментар