Китай бързо увеличава соларния си капацитет

Общата мощност на новите слънчеви електроцентрали в Китай, пуснати през първото тримесечие на 2018 г., възлиза на 9,7 гигавата, което е увеличение от 22% спрямо същия период на миналата година, по данни на Националната енергийна администрация (NEA) на страната.

С това темпо на развитие на соларния си капацитет, Китай запазва вече извоюваната позиция на най-голям в света производител на слънчева енергия, отбелязва тайванското издание Digitimes.

Междувременно, NEA въвежда нови правила в сектора. Слънчевите електростанции с мощност до 500 киловата, предназначени за нуждите на населението в селски и отдалечени райони, ще могат да използват цялата произведена електроенергия за собствени нужди или да продават излишъка по определените тарифи.

Електростанциите с мощност до 1 мегават също ще могат да използват цялата електроенергия за свои цели или да продават до 50% от нея на клиенти. Огромните станции с мощност от 6 до 20 мегавата губят права за продават енергия по изгодни тарифи.

Коментари по темата: „Китай бързо увеличава соларния си капацитет”

добавете коментар...

  1. Гошо

    Нали бяха най-големия замърсител. Ще видите след 20 години, че ще са на първо място по процент на чистата енергия. Причината – централизорана власт, която води национална политика.

Коментар