Облачна услуга на Volvo предупреждава за опасности

Автомобилите и камионите на Volvo автоматично и взаимно ще се предупреждават за опасни ситуации на пътя чрез облачна услуга (източник: Volvo)

Нова облачна услуга на Volvo Trucks дава възможност на товарните и леките автомобили на компанията автоматично и взаимно да се предупреждават за опасни ситуации на пътя. „Безопасност чрез свързаност“ (Connected Safety) позволява на шофьорите да споделят в реално време информация за опасности в трафика.

При включване на предупредителните светлини, товарният автомобил изпраща сигнал към облачната услуга на Volvo Trucks през свързания към интернет мобилен телефон на водача. Оттам информацията се препраща към съответната услуга на Volvo Cars. След това се изпраща предупреждение към всички свързани леки и товарни автомобили, които се приближават към местоположението на автомобила с активирани аварийни светлини. Аналогичен е и процесът, когато водачът на лекия автомобил сигнализирала за опасност.

Системата „Безопасност чрез свързаност“ позволява на шофьорите да споделят в реално време информация за опасности в трафика (източник: Volvo)

Автомобил, който е спрял отстрани на пътя при лоша видимост, рискува да бъде ударен отзад, което може да има тежки последствия. Ако до водачите на всички намиращи се наблизо леки и товарни автомобили бъде изпратено предварително предупреждение, то ще им даде една и съща възможност да намалят скоростта, да регулират начина си на шофиране в съответствие със ситуацията на пътя и да избегнат сблъсък“, обясни Карл Йохан Алмквист, директор „Пътна и продуктова безопасност“ във Volvo Trucks.

В по-дългосрочен план облачната услуга може да бъде разширена с допълнителни функции, подобряващи безопасността. Volvo Trucks ще въведе първоначално „Безопасност чрез свързаност“ при новите товарни автомобили в Швеция и Норвегия.

Коментари по темата: „Облачна услуга на Volvo предупреждава за опасности”

добавете коментар...

  1. ха

    А за следящи на пътя скоростта полицаи ще може ли да се сигнализира?

Коментар