Google Duplex звъни и поръчва вместо нас

Гласовият асистент Google Assistant придобива възможности да звъни и поръчва вместо потребителя

Представете си изкуствен интелект, който е способен сам да позвъни в магазина и да направи поръчка. Именно подобна AI функционалност демонстрира Google със своя гласов помощник Assistant вчера, на фирменото събитие за разработчици Google I/O.

Новата технология се нарича Google Duplex и може да изиграе ключова роля за бъдещето развитие на виртуалния помощник. Накратко, тя позволява на гласовия асистент Google Assistant да прави поръчки по телефона вместо потребителя – да резервира маса в ресторанта, да купи билети, да поръча пица или нови маратонки на своя собственик.

Системата с изкуствен интелект Google Duplex е настроена по такъв начин, че да разговоря с хората за поръчки, но не е способна да води обикновен разговор, като например Assistant. Гласът й обаче звучи естествено, сякаш е човек, става ясно от публикуваните аудиозаписи.

Особено впечатляващо е умението на Google Duplex да прави обичайните за човека и ненужни за една машина хезитационни паузи, които изразяват колебание. Сложността на такава система обаче може да възпрепятства появата й на много различни езици.

Google ще започне тестове на новата си AI технология през лятото на настоящата година. Засега няма яснота кога тя ще стане достъпна за потребителите на устройства с Google Assistant.

Логично възниква въпросът защо Google Duplex използва позвънявания, вместо онлайн поръчки. По данни на Google, в момента 60% от малките компании в САЩ не поддържат функция за онлайн резервации и приемат поръчки само по телефона. Вероятно технологията ще бъде пригодена в бъдеще и към онлайн търговците.

Коментари по темата: „Google Duplex звъни и поръчва вместо нас”

добавете коментар...

  1. ха

    Примитивни хора… Не виждат елементарната техническа грешка която съм направил. Става дума за телефонните поръчки. То иначе забележката ми не се вързва никак с коментираната статия…

  2. Gfdg

    Не бе, с на майка ти

  3. до 'ха'

    И с гълъб ли ще си поръчваш в 22ри век бе лумпел ?

  4. ха

    Докато развият технологията онлайн поръчките ще са станали вече отживелица и само 0,1% от фирмите ще разчитат само на такива.

Коментар