Xiaomi „приземи“ завишената си оценка за IPO

Xaiomi се готви за излизане на борсата при пазарна оценка доста под първоначалните $100 млрд.

Китайският производител на потребителска електроника Xiaomi понижи своята прогноза за стойност на компанията при планираното излизане на борсата, или т.нар. IPO (първично публично предлагане на акции).

Според източници, запознати с плановете на Xiaomi за IPO, компанията вече разчита на пазарна оценка от 70-80 млрд. долара, докато по-рано очакванията бяха за 100 млрд. долара, съобщи Уол Стрийт Джърнъл.

Xiaomi признава, че първоначалната оценка на пазарната й капитализация е била завишена. Компанията отчита факта, че стойността на акциите на международните ИТ компании е намаляла с не по-малко от 10%, в сравнение с пиковата им стойност през 2017 г.

На 3 май т.г. Xiaomi подаде заявка за първично публично предлагане на акции на Хонконгската фондова бора. В документите на компанията не бяха посочени нито планиран обем на инвестициите, нито предполагаема оценка на пазарната й капитализация.

IPO-то на Xiaomi се очаква като най-голямото в ИТ сектора тази година. По данни на Файненшъл таймс, китайската компания се надява да привлече до 10 млрд. долара, в резултат на което IPO-то й може да стане най-голямото от 2014 г. – когато на борсата излезе интернет-гигантът Alibaba и събра 25 млрд. долара, както и да влезе в Топ 20 за всички времена.

Xiaomi обяви, че средствата, получени от излизането на борсата, ще бъдат изразходвани поравно за изследвания и разработки (R&D), развитие на IoT продукти и за други направления, които ще помогнат на компанията да засили софтуерната си платформа и позициите си на глобалния пазар.

Коментар