Текстообработка в Уеб? Google май не се шегува

Текстообработка в Уеб? Google май не се шегува
Започна се с търсене, картинки и пазаруване. Сега и софтуерът тръгва в Интернет
16/03/2006
Google, най-голямата търсачка в Интернет, се готви да пусне текстов редактор, който дава възможност за колективна работа в уеб. Гигантът закупи една нова компания от Силиконовата долина Upstartle, известна с нейната програма за текстообработка Writely. Софтуерът позволява на няколко човека да редактират заедно документи в онлайн режим, след което да ги свалят на собствените си компютри като форматирани документи или да ги публикуват в някой блог. Google ще предлага безплатно Writely като базова услуга, но също така ще има и платен вариант с допълнителни функции, за които ще се заплаща абонаментна такса.
С новото предложение от Google, ще можете да качите документи, създадени във форматите на популярните програми Word, OpenOffice, вкл. RTF и HTML файлове, и да поканите други да ги ползват заедно с вас посредством електронна поща. Нещо, което традиционните формати за текстообработка от рода на Office не предлагат в момента.

Плановете на Google
Текстообработка в уеб
Google планира да пусне в Интернет услуга за он-лайн текстообработка на базата на софтуера Writely, закупен заедно с компанията Upstartle. Услугата ще позволи колективно редактиране на текстове в уеб – нещо непознато досега.
Глобална памет
Според някои източници, Google разработва услуга за предоставяне на потребителите на пространство за съхранение на данните от персоналните им компютри върху нейните сървъри. Подобна услуга би превърнала РС-тата само във временни хранилища на данни.
Тези намерения на Google засилиха слуховете, че гигантът в Интернет търсенето отправя предизвикателство към лидера на пазара за текстообратващ софтуер Microsft.

Миналата година пък Google си сътрудничеше с компанията Sun Microsystems, която поддържа текстовия редактор с отворен код OpenOffice. Но все още съществуват съмнения за това дали светът е готов за текстообработка, базирана в Уеб, така че на първо време превъзходството на Microsoft не е застрашено

Междувременно се появиха информаци, че Google планира да влезе в ролята на нещо като глобален твърд диск. Компанията разработвала услуга, която ще позволи на хората да складират всяка частица от данните на твърдите си дискове върху сървърите на  Google. Ако сте си мислили за това дали да използвате онлайн ресурси, за да правите архивни копия на важните за вашата фирма данни, но сте се чудели, дали това е добра идея, вероятно скоро ще можете да опитате подобно решение.
Най-логичното, с което Google би започнала да реализира плана си, е услуга за предлагане на сторидж (памет), в която да съхранявате данните си и така да превърнете персоналнияси компютър само в едно временно хранилище на информация. Това не е особено нова технология, но Google има склонност да взема изпитани и верни идеи и да ги преработва в качествени нови услуги. Кой друг би могъл наистина да го направи, ако не най-голямата търсачка в Интернет? Търсене, карти, изображения, пазаруване, а сега и софтуер и сторидж за офиса – въобще Google напредва уверено към територии, в които сега господстват други големи играчи.

Коментар