Алтернативният софтуер настъпва към офисите

Алтернативният софтуер настъпва към офисите
Компанията Novell обяви версия на операционната система Suse Linux за бизнес потребители
15/03/2006
Все повече фирми ще се замислят върху алтернативата Linux, след като водещи софтуерни компании изваждат на пазара офис версии на операционната система с отворен код. Последното интересно обявление идва от Novell, която показа на тазгодишния компютърен панаир CeBIT в Хановер, Германия, версията Suse Linux Enterprise Desktop.
Novell, която е основен играч на Linux пазара, е подобрила значително използваемостта на системата чрез нов интерфейс. Известно е, че именно по-сложната работа с Linux в сравнение със стандартния софтуер на Microsoft, отблъсква офис потребителите от тази операционна система. Сега от Novell обещават, че изпълнението на обикновени задачи като запазване на данни на USB памет и настройки на компютъра е много по-лесно и не изисква по-специални технически умения.
От компанията-разработчик на софтуера твърдят още, че са подобрили взаимодействието със системи като Microsoft Exchange и Lotus Notes, които са широко използвани от бизнеса. Улеснен е и достъпът до мрежови ресурси и периферни устройства. Новата версия на Suse Linux също така поддържа отворения формат за документи OpenDocument, който се опитва да конкурира файловите формати на Microsoft, както и пакета офис приложения OpenOffice.org 2.0, също алтернатива на популярния Microsoft Office.
Настъплението на Linux към офиса
Suse Linux Enterprise Desktop
Тази версия на операционната система Linux беше обявена от компанията Novell на изложението CeBIT в Хановер, Германия. Тя е по-лесна за използване и поддържа формата OpenDocument, който има претенцията да премахне различията между документи, създадени от различни офис програми. Заедно с пакета офис приложения OpenOffice.org 2.0 осигурява Linux PC за бизнес потребители 
StarOffice 8
Пакет от офис приложения, обявен миналата година от Sun Microsystems. Включва текстов редактор и електронна таблица и поддържа формата OpenDocument.

Първият комерсиален пакет от офис приложения, който поддържа формата Open Document, беше StarOffice 8, обявен миналата година от Sun Microsystems. Пакетът включва текстов редактор и електронна таблица. Целта на формата Open Document е да премахне различията между  документи, създадени в различни офис пакети. Това може да предотврати обвързването на фирмите с един доставчик на софтуер.

StarOffice вече предлата съвместимост с Microsoft Office, но все ощеобратното не е вързможно – т.е., ако един документ е във формата на StarOffice, той не може да бъде отворен в MicrosoftOffice. Разработчикът на софтуера, Sun Microsystems, е добавил и няколко нови функции към последната версия на StarOffice – за миграция на потребители от MS Office към StarOffice, програма за проверка на правописа и задопълнителни картинки, анимации, шрифтове и шаблони за документи.
Що се отнася до каналите за продажба на StarOffice, Sun е подписала споразумения с дистрибутори за Америка, Европа (с компанията Avanquest Software) и Азия. Пакетът може да се изтегли от Интернет на седем езика за около 70 долара. Версията на CD носител струва 100 долара, а фирмените лицензи – между 25 и 35 долара на потребител.
Въпреки че Linux набира скорост, бизнес потребителите все още не са се включили масово в играта. Но компании като Sun и Novell са на път да променят ситуациата. С представянето на Suse Linux Enterprise Desktop, Novell на практика въвежда Linux настолен компютър специално за бизнес потребителя, а не за опитния Linux потребител. Това обявление кара някои анализатори да твърдят, че компаниите вече биха приели по-охотно Linux на персоналните си компютри.
 

Коментар