Intel разбули първия си 10-нм процесор Cannon Lake

Intel разкри техническите характеристики на своя първи процесор от семейството Cannon Lake, изпълнен по 10-нанометров технологичен процес. Чипът е в основата на лаптопа Lenovo IdeaPad 330, представен по-рано тази седмица.

Intel Core i3-8121U съдържа две ядра, всяко от които може да обработва до четири потока инструкции, и е предназначен за компютри с повишени изисквания към енергопотреблението, каквито са ноутбуците.

Новият процесор работи на тактова честота 2,2GHz, но при сложни задачи, които изискват по-голям изчислителен ресурс, честотата автоматично се повишава до 3,2GHz, благодарение на технологията Intel Turbo Boost 2.0.

10-нанометровият чип поддържа до 32GB оперативна памет от тип LPDDR4 с понижена консумация на енергия и максимална пропускателна способност 41,6GB/s, което го прави с 22% по-бърз от сходния по характеристики 14-нм процесор Intel Core i3-8130U от семейството Kaby Lake.

Освен това Intel Core i3-8121 поддържа 16 канала PCI Express вместо 12. Липсва обаче информация за графичните възможности на процесора. Предполага се, че в него няма интегриран графичен ускорител, тъй като ноутбукът Lenovo IdeaPad 330 е оборудван със самостоятелна видеокарта Radeon RX 540.

Intel обяви по-рано, че ще отложи масовото производство на 10-нм процесори за 2019 г. и ще се съсредоточи върху 14-нанометровите чипове. Според главния изпълнителен директор Браян Крзанич, няма проблеми в разработката на 10-нм процесори, но са налице някои технически трудности при прехода към новия технологичен процес.

Въпреки това Intel вече произвежда и доставя малки партиди 10-нм чипове на свои партньори-производители на компютри, което се потвърждава от представянето тази седмица на Lenovo IdeaPad 330 – първия ноутбук с Core i3-8130U.

Коментари по темата: „Intel разбули първия си 10-нм процесор Cannon Lake”

добавете коментар...

  1. Иван

    Верно ли всяко ядро има 4 набора регистри? Съмнително е това. Неточна информация е това. Много са на ядро 4 потока.

  2. Програмиста

    Да ти е простено Anonymous за словореда, обаче това абсурд да обиждаш програмистите, че все още усвояват програмирането за многоядрени процесори. От доста … доста години се програмира за многоядрени процесори, почти няма софтуер който да не използува нишки, също много се ползува GPU графични ядра и видео карти за ускоряване програмите. В кой век живееш Anonymous?

  3. Anonymous

    Съжалвам за словореда. Не ползвам често български напоследък…

  4. Anonymous

    Зан ВСИЧКИ процесори, когато в парамкетрите им пише нишки, се подразбира за боря на нишките за целия процесор, а не на ядро. Този не прави изключение. Иначе в описанието на понятието “нишка” наистина пише за това, че става дума за нишки за 1 ядро. Никъде, обаче, в параметрите на процесора не пише, че става дума за 4 нишки на ядро и винаги е било така. Иначе моя процесор в описанието си е с 12 нишки. А аз имам 6 ядра. 12*6=72 нишки? Абсурд. Програмистите все още усвояват програмирането за многоядрени процесори, а какво да говорим за многонишкови. Още повече, броя на нишките е от знаение, когато едната е в състояние вход/изход(изчакване), то моментално се превклюва на втората нишка за да не се губи време. На този етап няма нужда от повече от 2 нишки за ядро, понеже паметите, мрежите и периферните устройства вече са много бързи и големи и разполагат със собствени контролери, които поемат управлението на процесите.

  5. Anonymous

    Флашко, я пак прочетете какво пише – до 4 нишки на ядро!

  6. flashko

    Anonymous, от Вашия линк се вижда точно това, което е казал Ганбей – # of Cores
    2, # of Threads 4.

  7. Anonymous

    Май вие Ганбей сте в грешка
    вижте тук колко са нишшите
    “https://ark.intel.com/products/136863/Intel-Core-i3-8121U-Processor-4M-Cache-up-to-3_20-GHz”

  8. Ганбей

    “съдържа две ядра, всяко от които може да обработва до четири потока инструкции”
    Не е вярно! Всяко ядро е по 2 потока, общо са 4.

Коментар