ЕС ще става лидер в блокчейн технологията

„Ние се стремим да направим ЕС лидер в областта на блокчейн“, казва Ева Каили (снимка: Европейски парламент)

Комисията по промишленост в Европейския парламент прави стъпки към формулиране на политика за развитие на блокчейн технологията в ЕС. Тази седмица бе одобрен доклад на Ева Каили (С&Д, Гърция), който призовава за „прогресивна и отворена към иновациите регулация“.

Блокчейн технологията е насочена към създаване на споделени и публични записи на цифрови данни. Тя е в основата на биткойн и на другите виртуални валути, но също така е на път да промени и много други сектори – от творческите индустрии до публичните услуги. Депутатите в ЕП искат да има политика, която да подкрепя развитието на технологията.

Блокчейн и технологиите на споделените записи като цяло имат възможност да променят много сектори. Секторът на финансовите услуги е само един от тях. В резолюцията за блокчейн ние изследваме ефекта от премахването на посредничеството и в други сектори като енергетиката, здравеопазването, образованието, творческите индустрии и публичния сектор“, заяви Ева Каили, цитирана от сайта на ЕП.

Европейският съюз вече полага усилия за развитие на технологията. Комисията стартира през февруари 2018 г. Обсерватория и форум за блокчейн и е инвестирала над 80 млн. евро в свързани проекти. Още 300 млн. евро ще бъдат заделени за блокчейн до 2020 г.

Ние се стремим да направим ЕС лидер в областта на блокчейн“, посочи Ева Каили. „Забелязваме голям предприемачески интерес. Ние като регулатори трябва да се уверим, че тези усилия са подкрепени с нужната институционална и правна яснота. Нашите ръководни принципи за тази резолюция – принципът на иновативност, на неутралност към бизнес модела и към технологията, поставят стартиращия бизнес и малката фирма в центъра на вниманието“.

Друг важен въпрос е отражението на технологията върху хората и защитата на техните лични данни. По думите на Ева Каили, с развитието на блокчейн ще се променят и рисковете. „Не е разумно да регламентираме самата технология, а нейните приложения и секторите, които въвеждат технологията в своите бизнес модели. На първо място са защитата на потребителите и на инвеститорите“, подчерта тя.

Коментари по темата: „ЕС ще става лидер в блокчейн технологията”

добавете коментар...

 1. Киро

  Хе, то пуловете са само за миньoри и там изкопаните койни стоят в общо хранилище на самите пулове, а не в твоя портфейл и когато трябва да си получиш парите ти отдържат такса спрямо броя учатници, но това е частен случай! Аз говоря по принцип използването на койните като заместител във финасовата сфера, а там посредници няма!

 2. Anonymous

  фирмите където роботизират процеса ще плащат все по-големи данъци.

  Бая фантазьори има в бг.

  Чакай от
  google(двен холандски сандвич),
  кока кола(делауер, вейциря, лихтенщайн, ….) ,
  монделез(джърси) ,
  нестле(швейциря),
  ….
  данъци.

  Топ 100 us имат 2 трилона $ в офшорки

 3. Една от идеите на blockchain е точно да премахне Middle Man.
  А колкото до това че повече хора ще останат без работа, фирмите където роботизират процеса ще плащат все по-големи данъци.

 4. Anonymous

  пример как да ускорим биткойн транзакция, която е изпратена с прекалено ниска биткойн такса. Ще ползваме препоръчвания от нас биткойн портфейл – Jaxx.io.

  Значението на биткойн таксите
  Ако знаете или не се интересувате от причините за забавянията в биткойн транзакциите, можете да прескочите този параграф.

  Една от особеностите на биткойн е това, че всички транзакции се „пакетират“ в блокове.

  Всяка транзакция съдържа данни (изходящи и входящи адреси, подписи и прочие), чиито размер варира не според количеството биткойни, които изпращаме, а според броя входящи и изходящи транзакции в нея. (Да, при биткойн можете да изпращате от повече от един адрес на повече от един адрес, за разлика от банковите плащания, където имаме точно една входяща и точно една изходяща сметка в транзакцията.)

  В началото на биткойн, около 2010 година, когато транзакциите са били без такса, Самият Сатоши Накамото слага твърд лимит от 1 Мегабайт за всички данни, които могат да се включат в един блок.

  Целта е била да предпази биткойн блокчейна от спам атаки.

  Популярността на биткойн обаче превърна тази предпазна мярка в ограничение и в момента има истинско съревнование измежду всички транзакции за включването им в блок веригата. „Съдиите“, които определят коя транзакция да влезе в следващия блок и коя не, са биткойн миньорите.

  Понеже платената биткойн такса от всяка транзакция остава за миньора, който е „изкопал“ блока, миньорите включват транзакциите, които им плащат най-голяма цена на байт данни, включени в тях. Другите остават в така наречения mem-pool.

  Ако дадена транзакция остане в него ден или два, тя бива отстранена от мем-пула и биткойните се връщат на изпращача. (ето за това никога не трябва да разчитате на транзакция към вас, която няма поне 1 потвърждение).

  Съвременните портфейли се опитват да преценят динамично каква такса ще ви стигне, за да „влезнете“ в следващия блок, но често се случва да не преценят правилно и вашата транзакция да „увисне“ и дори да не се изпълни.
  За съжаление най-широко разпространеният биткойн портфейл в света – blockchain.info, се справя най-зле с тази задача и това беше една от причините да спрем да го предлагаме….

  Как да ускорим биткойн транзакция с Jaxx.io
  Трикът е прост:
  Просто изпращате целия си баланс към ваш адрес с максимална такса за миньорите.
  За да я потвърдят, те трябва непременно да включат
  и
  захранващата ги транзакция и така и двете влизат в блока.

 5. Anonymous

  Ти пусни биткойни за включване към блок-веригата с ИКОНОМИЧНА такса
  да видиш дали няма посредници.

  Никой миньор няма да ти поеме обработката-вписването в следващите 20 блока
  Ще ти седи 2 дена в мем пула и ще ти бъде изхвърлена заявката ти.

 6. Киро

  В блокчейн няма никакви посредници. Това е просто един регистратор, като тези видеокамери на входовете и изходите на някои градове, дето просто преброяват входящите или изходящите от града коли. Така в случая – криптовалутата се предава директно от портфейл в портфейл, затова казвам, че за да се използва в случаите за премахване на всякакви посредници, като банките и в други области ще трябва тия, които ползват тази технология отново и отново да преоткриват топлата вода.

 7. Anonymous

  Закон на Уилсън за политиката:

  Ако искате да си завъдите врагове, опитайте се да промените нещо.

 8. Anonymous

  Закон на Паднос:

  Хората са търпими само към онова, което не ги засяга.

 9. Anonymous

  Правило на Лем Съливан:

  Изкуственият интелект не може ни най-малко да се сравни с естествената глупост.

 10. Anonymous

  Принцип на Принс:

  На хората, които работят седнали, им плащат повече, отколкото на хората, които работят прави.

 11. Anonymous

  Коридорно правило:

  Вие можете да минете където си поискате,
  ако изглеждате сериозен
  и
  носите под мишница папка.

 12. asoto_

  типичен българин е киро …от всичко разбира но нищо не му е ясно !

 13. Anonymous

  Блок веригата ще остави хубавата Ева без работа.

 14. Anonymous

  посредника при блок веригата е p2p мрежата(без 6 потвърждения няма блок верига).

  Винаги има посредник.
  Това че не го виждаш значи че не разбираш мрежата.

 15. Киро

  В случая с биткойн – посредника е банката. Като премахнеш посредника отпада и гаранцията, че може да си върнеш парите, ако си бил измамен от недобросъвестен търговец. По този начин ЕС само ще толерира измамите! Така, че не всичко е черно и бяло и май някой друг е идиота.

 16. !

  Киро определено е идиот!

 17. -

  киро можели да опише какво точно се върши и каква е стойноста в тия работни места за посредничество?

 18. Киро

  Да премахнеш посредничеството означава да съкратиш много работни места! Мисля, че тази технология просто ще остане в дългия списък от нереализирани и безполезни технологии.

Коментар