86% от общините се регистрираха за WiFi4EU

Финалното решение за избор на общини за връчване на ваучер по проекта за безплатен интернет WiFi4EU се очаква през септември 2018 г.

227 български общини от общо 265 са направили предварителни регистрации и са качили допълнителните си документи към тях в портала на инициативата за безплатен интернет WiFi4EU.еu, съобщиха от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Най-голям процент регистрирани общини – 92% има в Югозападен район. По 86% са регистрираните общини в Южен централен и Североизточен райони. Области, в които има регистриране на всички общински администрации са: Ловеч, Плевен, Варна, Стара Загора, Габрово, Перник и Кърджали.

Текстът на първия конкурс предвижда възможност за подаване на кандидатури до 15 юни 2018 г., но класирането на спечелите ваучери за безплатен интернет общини ще стане на географски балансиран принцип и на принципа „първи кандидатствал, първи получил“.

Бюджетът на първия конкурс ще бъде около 17,745 млн. евро. В текста на конкурса е предвидено увеличение на броя на общините, които ще получат ваучери на стойност 15 хил. евро, и сега техният брой става 1183. Минималният брой ваучери за страна членка е запазен на 15, като е предвиден и максимален – 95. Срокът на ваучера е 18 месеца.

На общините се дава възможност за избор на обществените места, на които да поставят точките за достъп, като се поставят минимални изисквания. Ако се изберат само места на открито, минималният брой точки е 10. Ако се изберат само закрити пространства – минималният брой точки е 15. Има възможност и за комбинация между вътрешни и външни точки.

Европейската комисия предвижда дълъг срок за селекция на избраните общини в месеците от юни до септември. Датите, които са посочени в текста на конкурса, са все още ориентировъчни.

Финалното решение за избор на общини за връчване на ваучер се очаква през септември 2018 г. след консултация на Координационния комитет на Механизма за свързване на Европа. Между октомври и декември се предвижда подписването на споразуменията за отпускане на безвъзмездни средства.

Коментари по темата: „86% от общините се регистрираха за WiFi4EU”

добавете коментар...

  1. Юзер

    До предния коментар НЯМА безплатен обяд! Има поредната далавера и източване на пари. Напълна прав е Градкият Селянин. Една част от парите ще се окрадат другата някаква смехотворна инфраструкта, която от момента на купуването ще остарее кабели, рутери, суитчове, я някой скапан уиндос сървър. След като се стопят парите всичко ще замре.

    Само човек от село знае истинските проблеми на живота на село. Хората имат нужда от подкрепа, да развиват реално производство, а не цифрови глупости по селищата.
    Трябва да имаме реално подобрение на пътища, водоснабдяване, електричество, подкрепа за реално производство на храна, стоки, а не за безсмислени цифрови проекти боклуци.

  2. кОрЗаМрънкачите

    Градският селянин над мен е олицетворение на мнозинството българи. Все много разбират и имат претенции, а и все друг им е длъжен.
    Значи дават ти пари да си направиш инфраструктурата без да плащаш нищо. Получаваш техниката, изгражда се проекта и си остава за теб завинаги, без да си платил нищо. Обаче ти си недоволен защото след време ще трябва сам да си плащаш сметката за интернет.
    Това е да ти подарят кон, ама ти да се разсърдиш, защо не са ти подарили и каруца към него.

  3. Градски селянин

    Много хубаво! Ама какво ще стане след като профукат парите? Интернет доставчиците искат пари за всеки месец. Мобилните операторски зверове освен на месец таксуват и за всеки мегабайт трансфер на данни. Ми какво ли ще стане парите изчезват и интернета спира – много голема полза от проекта нали бре европейски овци 🙂

Коментар