AI, облак и блокчейн срещу природните бедствия

Инвестиция на IBM в размер на 30 милиона долара за 5 години обединява разработчици в решаване на належащи социални проблеми, в частност справяне с бедствията чрез облачни технологии, изкуствен интелект и блокчейн.

По време на конференцията VivaTech в Париж, IBM и партньори представиха глобалната инициатива Call for Code – мащабен проект, обединяващ стартъпи, академична общност и бизнес в решаване на сериозни социални проблеми: превенция, отговор и възстановяване от природни бедствия. Участие в инициативата ще вземат също Върховният комисариат по правата на човека на ООН, Червеният кръст в партньорство с Linux Foundation и фондацията на Дейвид Кларк – David Clark Cause.

Целта на програмата е да обедини световни лидери в областта на разработките и да стъпи на технологии като изкуствен интелект (AI), блокчейн и облачни системи, както и интернет на нещата (IoT), за да се справи със социалните предизвикателства.

Call for Code кани софтуерните разработчици да създадат нови приложения, за да помогнат на общностите и хората да се подготвят по-добре за природните бедствия. Например, те могат да създадат приложение, което използва информация за времето и информация за веригата за доставки, за да алармират аптеките да увеличат доставките на лекарства, бутилирана вода и други продукти, въз основа на прогнозирано метеорологично бедствие.

Или пък приложение, което прогнозира кога и къде се очаква да бъде най-тежкото бедствие, така че достатъчен брой хора от аварийните екипи да бъдат изпратени предварително, за да подпомогнат нуждаещите се.

Инвестицията на IBM ще финансира достъпа на разработчици до инструменти, технологии, безплатен код и обучение с експерти. Екипът победител ще получи финансова награда и дългосрочна подкрепа, която ще помогне самата идея да се превърне от прототип в реално приложение. Това включва постоянна подкрепа за разработчиците чрез партньорството на IBM с Linux Foundation.

В допълнение към тази подкрепа, победителите може да се присъединят към един от екипите на инициативата Corporate Service Corps (CSC) на IBM, за да приложат идеята си сред общност, намираща се в нужда. IBM CSC екипите са мултидисциплинарни експерти от IBM, които прекарват от четири до шест седмици в недостатъчно развити общности по целия свят, за да приложат технологии, които да помогнат за разрешаване на местните проблеми и да открият нови възможности.

Софтуерните разработчици могат да се регистрират още днес на Callforcode.org. Проектите могат да бъдат подадени от физически лица – или от екипи до пет човека между 18 юни, 2018 г. и 31 август, 2018 г. През септември ще бъдат избрани 30 полуфиналисти. Жури с участието на някои от най-известните технологични експерти в света, ще избере печелившото решение сред тримата финалисти.

Победителят ще бъде обявен през октомври 2018 г. по време на концерт, излъчван на живо и по време на събитие за връчване на наградата, организирано от фондацията David Clark Cause.

Коментар