Разпознаване на лица може да спаси застрашени примати

Обхватът на системите за разпознаване на лица не се ограничава само до хората. Изследователи от Университета в Мичиган (MSU) са разработили система PrimNet, която може да помогне за спасяването на застрашени от изчезване примати.

източник: MSU Today

Подход, базиран на невронна мрежа, позволява на специалистите да наблюдават шимпанзета, лемури и други примати, като ги снимат и след това разпознават изображенията с помощта на мобилното приложение PtimID за Android.

Този метод е свързан с много по-малко смущения в живота на приматите, отколкото поставянето на носими електронни устройства, които причиняват стрес, могат да нараняват животните и дори да доведат до смърт. В допълнение, тракерите не са евтини и тяхната инсталация изисква значително време.

Според разработчиците, точността на идентифициране на индивидите е доста висока. Така например, в случай на лемури, тя надхвърля 90%. Но дори и ако програмата не може да намери точно съвпадение, тя предлага петте най-подходящи кандидати.

Идентифицирането на животните, открити в плен на бракониери, позволява да се определи точно техният произход и да се подобрят методите за борба с нарушителите, подчертават изследователите от Мичиган.

Коментар