Петър Курумбашев: Водородът е възможност за по-чист транспорт

Петър Курумбашев е сред организаторите на „Дни на водородните технологии“ в София

Четири водородни автомобила – два от тях, произведени в Азия, и два – дело на студенти от Техническия университет в София и Русенския университет – демонстрираха участници в „Дни на водородните технологии“ в неделя пред НДК – София.

На събитието беше показана и водородна зарядна станция, а образователен център „Технократи“ запозна деца и възрастни с бъдещето, което носят възобновяемите енергийни източници, чрез практически експерименти.

Демонстрациите бяха част от програмата по повод 10-годишнината на Съвместното предприятие „Горивни клетки и водород“ (публично-частно партньорство между Европейската комисия, европейската промишленост и европейската научноизследователска общност). Днес в НДК се провежда и Hydrogen Summit – среща на високо ниво по въпросите на водорода.

Четири водородни автомобила гастролираха пред НДК

Смисълът на подобни събития е в това все повече български учени да имат достъп до структури като Съвместното предприятие „Горивни клетки и водород“ на Европейската комисия и да бъдем много по-активни в кандидатстването за финансиране на научни изследвания и проекти, посочи евродепутатът Петър Курумбашев, който организира „Дните“ заедно с Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерство на образованието и науката, Българската академия на науките, образователен център „Технократи“ и Столична община.

В Европа вече се движат 50 водородни автобуса. Горивните клетки могат да бъдат захранвани с водород, който се произвежда от 100% възобновяеми източници, като например вятърна или слънчева енергия“, разказа Курумбашев, който е докладчик в сянка по доклада за „Ускоряване на иновациите в чиста енергия“ и по Директивата за насърчаването на чисти и енергийноефективни пътни превозни средства.

По думите му, тези технологии имат огромни възможности за по-чист транспорт, допринасят за намаляване на емисиите на парникови газове, позволяват да се повиши делът на възобновяемите енергийни източници и поради ефективността си значително намаляват общото потребление на енергия. Водородът вече се използва и за задвижване на влакове.

Водородните технологии имат огромни възможности за по-чист транспорт, посочи Петър Курумбашев

Надявам се, че у нас ще се увеличава броят на научноизследователските центрове, които имат достъп до добро финансиране. За съжаление, към момента статистиката показва, че когато се увеличават европейските средства за научни изследвания, те отиват предимно в държави от Западна Европа. Според данни на Европейското патентно ведомство, 80% от патентованите продукти в сферата на иновациите са регистрирани едва в 5 западноевропейски държави“, коментира Петър Курумбашев.

Коментар