Toyota се насочва към електрически и водородни коли

Toyota обяви конкретни планове за нова линия изцяло електрически коли за глобалния пазар
(снимка: Toyota)

Toyota показа на автомобилното изложение в Шанхай редица електрически превозни средства, насочени главно към китайския пазар. Фирмата, която популяризира хибридните коли, изглежда вече е решила да се насочи към изцяло електрически и към водородни возила.

Пионерът в хибридните автомобили представи в понеделник планове за първата си гама от изцяло електрически превозни средства с акумулаторни батерии. Това е бъдещата линия bZ, или Beyond Zero, която ще включва седем модела. Очаква се те да се появят докъм 2025 г.

„Ние се утвърждаваме като производител на пълна гама превозни средства”, каза Масахико Маеда, главен технологичен директор на Toyota Motor Corporation, цитиран от TechXplore. Първият модел bZ, SUV, чиито характеристики и цена не са разкрити, трябва да достигне до потребителите след малко повече от година.

Предложението идва само месец след като Volkswagen разкри масивен инвестиционен план на стойност 46 милиарда евро, с който да се превърне в „топ производител на електрически превозни средства” до 2025 г.

Всички големи производители на автомобили като Stellantis (Peugeot, Fiat, Chrysler), Renault-Nissan, GM, Ford и Hyundai-Kia обявиха през последните години плановете си да преминат към производство на електрически превозни средства. Всички с изключение на Toyota, чийто състав досега е доминиран от хибриди.

Японският производител има само шепа акумулаторни електрически превозни средства, които се продават извън Китай. Сега обаче фирмата изглежда решена да сложи край на ерата на доминацията на хибрида и да се насочи към новите тенденции.

„В Toyota винаги гледаме към нуждите на нашите клиенти”, каза Маеда. „Необходимо е хората да могат да използват нашите продукти във всяка среда”, добави той. Сега Toyota вярва, че вече не може без „пълна гама” от превозни средства, която да включва хибриди, електрически коли с батерии и превозни средства с водородни горивни клетки.

Японският производител ще се стреми към нова цел – 10 процента от продажбите му да се формират от BEV или от водородни превозни средства до 2025 г.

Както може да се очаква, фирмата ще съсредоточи усилията си за продажби на електрически коли в страни, където потребителите са по-склонни да преминат към новото поколение возила благодарение на наличната инфраструктура, стимули и доходи.

Луксозната марка на Toyota – Lexus – също ще представи нова, изцяло електрическа гама през следващите месеци.

Коментари по темата: „Toyota се насочва към електрически и водородни коли”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Сънчо 21/04/2021 15:20 Тойта имат хибрида Приус от 97-ма. Ти събидил ли си се да го прочетеш / чуеш ?

  2. Сънчо

    Събудихте ли се Тойота?

Коментар