Alibaba подготвя роботизирани куриери

Новите машини Cainiao G Plus се създават в партньорство на Alibaba с компанията RoboSense (снимка: Alibaba)

За разлика от концепцията за машини-автомати за продажба и тестване на коли в модерния метрополис, идеите на Alibaba в областта на роботите-куриери са по-малко футуристични и се ограничаваха най-вече до собствените складове на компанията, както е и в случая с конкурента Amazon. Но миналата седмица китайският гигант в електронната търговия представи робомобил за доставка на стоки, използващ лидари за навигация.

Новите машини се създават в партньорство на Alibaba с компанията RoboSense – разработчик на системи за компютърно зрение, с които автопилотът изгражда обемна карта на околното пространство. Очаква се робомобилите тип G (серийно произвеждани леки автомобили и камиони) да намалят значително разходите за доставка на стоки, в резултат на прехода към безпилотна логистика и серийното им производство. Те ще бъдат оборудвани с различни интелигентни устройства за куриерски нужди, действйки като мобилни диспечерски пунктове, точки за продажба на кафе и в други сценарии за продажби на дребно.

Автомобилът Cainiao G използва три лидара RS-LiDAR-M1Pre: два отпред и един отзад, които, според производителя, ще осигурят висококачествено 3D-представяне на околната среда по време на шофиране. Технологията позволява на автомобила да „вижда” ясно параметрите и условията за движение, вкл. разстояние, скорост, движение на пешеходци, коли, камиони и т.н., като всичко това гарантира гладък поток от безпилотни автомобили, дори при трудни ситуации.

В действителност, Cainiao G Plus е куриер на колела, предназначен за доставка на пакети и храна в спокойно (и удобно за пешеходците) темпо. Роботът ще се движи с максимална скорост 15 км/ч, която ще намалява до 10 км/ч, ако наоколо има хора или коли. При достигане до местоназначението, куриерът-робото може автоматично да разтовари пакета или да позволи на потребителя да въведе PIN код, за да получи стоките.

Cainiao G Plus може да бъде оборудван с контейнери с различни размери. В момента роботът се тества в централата на Alibaba в Хангжу, Китай. Серийното производство на машината ще започне през настоящата година, уверява компанията.

Важна особеност на лидарите, използвани в робота, е липсата на тромави механично движещи се огледала. RoboSense нарича своето решение твърдотелни лидари или MEMS LiDAR: лазерите в тях се направляват от множество малки огледала, обединени в MEMS (микро-електро-механична система). Тази схема изисква само няколко лазерни излъчвателя и приемникя за сканиране на околната среда, а разделителната й способност е много висока (вертикално – 0,2°).

За постигане на същия ефект с традиционен механичен многолъчев LIDAR, ще са необходими стотици лазерни предаватели и приемници, които се въртят и сканират едновременно, което значително увеличава разходите, намалява продуктивността и надеждността. В допълнение към към отличната производителност, намаления размер и подобрената стабилност, технологията MEMS LiDAR позволява значителни икономии.

Alibaba представи също така интелигентна пощенска кутия „Cainiao box”, която потребителите могат да инсталират на входната врата на домовете си. Тя използва технология за разпознаване на лица, за да се отключва за куриери и потребители, като освен това може да се контролира от смартфон. Собствениците дори могат да контролират дистанционно температурата вътре в пощенските кутии, така че доставената храна да остане топла или студена.

В рекламата на новото устройство Alibaba пита: какво ще стане, ако куриерът идва по средата на VR-танците или пък не е удобно да отворите вратата по други причини? В тези случаи куриерът може да остави пратката в интелигентната кутия. Засега обаче „Cainiao box” е само концепция, за която все още не е обявена конкретна дата за пускане на пазара.

Коментар