ORS изразява намерение за инвестиции в България

В началото на декември 2008 г. ORS подписа споразумение с БТК Груп за придобиване на Национално управление “Радио и телевизионни системи” (НУРТС). Очаква се процедурата да приключи след получаване на одобрение от съответните регулаторни органи. Изборът на ORS за купувач е резултат от международен търг, консултиран от инвестиционната банка Lazard.
При продажбата на НУРТС основната цел на БТК Груп бе системата да бъде придобита от добре позиционирана компания, с богат опит в сферата на радио и телевизионните системи. Общо 70 финансови и стратегически инвеститори взеха участие в тръжната процедура за покупката на НУРТС. Предложенията на осем от тях преминаха на второ разглеждане, сред които бе избрана най-високата оферта, тази на ОРС.
Съгласно процедурата, предстои купувачът и продавачът да внесат документи за одобрение на споразумението до регулаторните органи в едномесечен срок след финализиране на параметрите му.
"Системата за радио и телевизионно разпространение не е пряко свързана с развитието на телекомуникационните услуги, което е наш приоритет. Продажбата на НУРТС дава възможност на БТК Груп да се съсредоточи върху основната си дейност – фиксирани и мобилни услуги, както и интернет и пренос на данни. Придобиването на НУРТС от страна на ОРС ще допринесе за развитието на мрежата и повишаване нивото на услугата, тъй като компанията има солиден опит в областта", коментира Бернар Москени, Главен изпълнителен директор на БТК.
Според ORS НУРТС е със стабилни позиции на пазара на аналогово излъчване в страната, което предполага системата да има водеща роля в цифровизацията в близко бъдеще. ORS планира модернизация на съоръженията и преход към дигитално излъчване, като предвидените за инфраструктура инвестиции са над 100 милиона лева.
След успешното въвеждане на наземна цифрова телевизия в Австрия от 2006 г., ORS разполага със солиден опит в реализирането на национално покритие, в техническото обезпечаване и поддържането на мрежата от съоръжения за стандарта DVB-T.
Сред нашите приоритети са не само високото качество и програмното разнообразие, но и равнопоставен достъп на всички потребители”, заяви Михаел Вагенхофер, Главен изпълнителен директор на ORS. “ Като компания с доказан опит и отговорности на различни пазари, ORS гарантира стабилност, сигурност и прозрачност на своите дейности и гладък преход към дигитализация в сътрудничество със своите клиенти и с отговорните за процеса институции”, допълни той. Сред приоритетите на компанията е и значителното подобряване на качеството на радио излъчването.
България е една от страните от икономическото пространство на Централна и Източна Европа, на която предстои да покрие изисквания за цифровизация съгласно европейските инициативи за Информационно общество eEurope и за Информационно общество на растеж и заетост i2010.
ORS е изразила намерения за инвестиции и в други държави от региона, сред които Словения и Словакия.

Коментар